Veliko zanimanje za tradicionalne vrtičke

22.
Jan

22. januar 2021 – Garkelj, garkeljc ali gartelj je za nekatere domača, za nekatere neznana beseda. Gre za ograjen vrtiček ob hiši s cvetlicami, zelišči in kakšno sadiko zelenjave, ki ima po slovenskih pokrajinah različna imena. Na slovenskem podeželju je veliko takšnih vrtičkov še ohranjenih ali delno ohranjenih, nevarno pa je, da bi izginili. V Arboretumu Volčji Potok in na Javnem zavodu Bogenšperk menijo, da so podeželski vrtovi vredni ohranjanja, saj gre za pomemben del slovenske dediščine in kulturne krajine. Tema je zbudila zanimanje novinarjev na nacionalnem radiu Prvi. Projekt Garkelj so predstavili 21. januarja 2021 v oddaji Lokalni čas.

V Arboretumu in na Bogenšperku želijo vzpostaviti dva takšna vrtova. Ideja se je rodila v Arboretumu v projektu Cvetlična kultura podeželja, ko so raziskovali slike cvetlic grofice Marije Rozalije Auersperg Attems iz 19. stoletja. V njenih cvetličnih tihožitjih so našli podobe starih okrasnih rastlin, ki so se iz grajskih vrtov širile na ostalo slovensko podeželje v kmečke garklje. Na njih lahko prepoznamo mačehe, narcise, tulipane, cinije, astre, turške nageljne, vrtnice in še številne druge cvetlice.

V Arboretumu so si zamislili, da bi rastline iz njenih slik zasadili na eni od svojih gred v Volčjem Potoku in postavili tudi pravi ogledni vrt. Ker nekaterih cvetlic ni več moč kupiti, je eden od ciljev projekta tudi v vzgoji teh rastlin, ki bodo našle v Arboretumu svoje zavetje. Obenem si želijo, da bi cvetje iz tradicionalnih vrtov dobilo spet svoje mesto tudi pri krašenju cerkva, grobov, kapelic, tudi domov. Želijo si, da bi se te cvetlice vrnile v naša okolja in spet pridobile na vrednosti.

Zaenkrat bodo na gredi poskusili vzgojiti 30 cvetlic, ki jih še poznamo, a so izginile iz naših vrtov. Revializirati želijo ne le same rastline, ampak tudi kulturo gojenja in uporabe cvetja. Projekt bodo namreč spremljale kreativne delavnice o vzgoji in uporabi rastlin. Strokovnjaki iz Arboretuma bodo pomagali izbrati primerne nizke in visoke trajnice in grmovnice tudi za vrt na gradu Bogenšperk. Kot je še pojasnil Matjaž Mastnak trenutno v Arboretumu izdelujejo zasaditvene načrte za vrtove in iščejo primerne rastline.

Projekt Garkelj sofinancirata Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.

Povezava na oddajo