Delimo dobre prakse: Švedski projekt lokalnih časopisnih dopisnikov

16.
Dec

16. december 2020 – Na tako velikem in redko poseljenem območju, kot je Švedska, se hitro zgodi, da se novice iz bolj oddaljenih podeželskih krajev izgubijo in ne pridejo v časopise. Sploh v časih, ko se manjše časopisne hiše združujejo. Pa niti ni treba na Švedsko, podobno, čeprav manj izrazito, se dogaja tudi v Sloveniji, ko se včasih zdi, da novinarji pišejo samo o dogajanju v večjih središčih. V švedskem časopisu Kristianstadsbladet so si želeli to spremeniti, saj niso želeli izgubiti svojih bralcev. Ob razmišljanju, kako zagotoviti zanesljivo in stalno poročanje in večjo prepoznavnost podeželja v njihovem časopisu, so se domislili projekta lokalnih podeželskih dopisnikov in se za podporo obrnili na Lokalno akcijsko skupino Skånes Ess.

Kmalu so lahko s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja zagnali projekt in k sodelovanju povabili lokalne prebivalce, ki bi želeli delovati kot dopisniki za svoje skupnosti. Sprva so v različnih vaseh organizirali uvodna srečanja, na katerih so nagovorili posameznike in predstavnike lokalnih društev, ki bi jih zanimalo pisanje člankov o njihovi skupnosti. Rezultat srečanj je bila ustanovitev mreže 20 lokalnih dopisnikov. Vsem so ponudili brezplačno mentorstvo profesionalnega novinarja Lukasa Ernryda, ki je skrbel, da je bil dnevno v navezi z njimi, jim pomagal in skrbel za tedensko objavo novic v tiskani verziji časopisa in tudi za dnevne objave na spletu in socialnih omrežjih. Hitre povratne informacije dopisnikov so se izkazale za zelo učinkovite. Občasna srečanja so omogočila izmenjavo izkušenj in znanj, skupnost je postala bolj povezana. In nenazadnje, časopis je dobil veliko novih bralcev in sledilcev.

S projektom so dosegli dva pomembna cilja: časopis so napolnili z novicami iz oddaljenih krajev, iz katerih prej že dolgo ni bilo vesti, in ljudi spodbudili, da so se začeli bolj zanimati za lokalno okolje in za dogajanje okrog sebe. Na splošno so postali aktivnejši, nekateri so odkrili svoje novinarske ali fotografske talente in si razširili mrežo poznanstev za morebitna druga poslovna sodelovanja. »Delo v projektu je povečalo našo samozavest in zaupanje v naše veščine. Bili smo fantastična skupina lokalnih dopisnikov,« je povedala Yvonne Kievad, ena od sodelujočih.

Čeprav se je projekt končal že leta 2018, lokalni dopisniki po navodilih časopisa še vedno prostovoljno pišejo o svojem lokalnem okolju. Lokalne dopisnike tudi nagrajujejo s simboličnim plačilom, saj jim dajejo tako večjo vrednost. Za zelo pomembnega za uspešnost projekta se je izkazal tudi vodja projekta, ki organizira delo in povezuje skupnost tudi po zaključku projekta.

Vir: ENRD