Trško jedro Šmartnega pri Litiji zasijalo v novi podobi

4.
Nov

4. november 2020 – Konec oktobra se je zaključil projekt Prenova in oživitev Staretovega trga, ki je nastal in se izvajal s partnerskim sodelovanjem Občine Šmartno pri Litiji, Društva diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji ter ZKMŠ Litija. S pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki so prišle na območje preko LAS Srce Slovenije, je bilo obnovljeno trško jedro v Šmartnem pri Litiji, v katerem so uredili in opremili tudi prostor za turistično-informacijski center. Izvedeni so bili različni dogodki, ki so potekali na obnovljenem trgu in povezali številne Šmarčane.

Karmen Sadar, direktorica občinske uprave na Občini Šmartno pri Litiji ob zaključku projekta zadovoljno ugotavlja: “Projekt je bil dobro zasnovan, uresničili smo vse zastavljene cilje. Ko je bila zgrajena obvoznica, se je Šmartno končno razbremenilo prometa in pojavila se je priložnost, da bi uredili središče Šmartnega in prostor odprli obiskovalcem. Zasnovo ureditve celotnega območja okrog cerkve so pripravili študenti arhitekture s priznano krajinsko arhitektko dr. Živo Deu, zasnovo samega trga pa sta podrobno obdelali projektantka Jasna Vrtačnik in arhitektka Anja Zalezina. Veseli nas, da smo lahko s pomočjo projekta Prenova in oživitev Staretovega trga prvi del predlagane celovite preureditve središča že uresničili. Ko bo to mogoče, bi radi uredili še celoten trg okrog cerkve. Zelo smo zadovoljni, da je trško središče zdaj tudi lepo označeno. Med Šmarčani je lepo sprejet spremljavalni prireditveni program, s katerim bomo nadaljevali po zaključku epidemije Covid-19.”

Osnovni namen projekta je bil urediti neurejeno parkirišče v središču Šmartnega v Litiji ter najti prostor, kjer se bodo lahko občani in drugi obiskovalci družili ob različnih dogodkih. Kot osrednja informativna točka na trgu za obiskovalce je bil vzpostavljen TIC. Občina Šmartno pri Litiji je na podlagi pripravljenega elaborata postavila dolgo pričakovano turistično obvestilno signalizacijo s številnimi usmerjevalnimi tablami, s katerimi je označila pomembne objekte in ustanove v središču Šmartnega pri Litiji.

Foto: ZMKŠ Litija (Matej Povše)

Foto: ZMKŠ Litija (Matej Povše)

Lepo obnovljen prostor v središču Šmartnega so napolnili tudi z različnimi dogodki za domačine in druge obiskovalce. ZKMŠ Litija je jeseni 2019 izvedel manjši glasbeni festival Hengaj z nami, ki je bil namenjen mladim starosti med 15 in 29 let. Predstavili so se lokalni glasbeniki, mladinski center, študentski klub, varstveno-delovni center, lokalno društvo kmečkih žena in deklet. Posebna stojnica je bila namenjena predstavitvi mednarodnega mladinskega dela doma in v tujini z udeleženci iz drugih evropskih držav. Manjkalo ni niti športnih vsebin s področja nogometa, malega nogometa, plesa.

Skupaj z JZ Bogenšperk je bil lani izveden Adventni sejem, na katerem so se predstavljali prehranski in rokodelski ponudniki, pester je bil tudi spremljajoč program s predstavitvijo gasilcev za otroke, ustvarjalnimi delavnicami, nastopom otroškega pevskega zbora in s prižigom prazničnih lučk.

Spomladi 2020 je bil predviden še sejem Šmarski spomladanc, vendar je bil zaradi epidemije Covid-19 odpovedan. Tudi kasnejša izvedba ni bila mogoča zaradi negativnega mnenja NIJZ. Namesto sejma je bila na trgu vzpostavljena Šmarska tržnica, ki obratuje vsak petek med 11. in 17. uro. S tem so dobili domači kmetje možnost, da se predstavijo domačinom in jim ponudijo svoje izdelke. Ko bo to mogoče, bo stalni dejavnosti tržnice dodan še spremljevalni program.

V prostorih TIC Šmartno na Staretovem trgu 25 sta bili izvedeni dve predavanji za občane. O zdravju kot načinu življenja je predavala Margita Vehar iz Dežele zelišč. Udeleženci so obnovili znanje o zeliščih, spoznali nove rastline, ki imajo zdravilno moč in blagodejno vplivajo na telo in duha. Ekološko kmetovanje s poudarkom na sadjarstvu je predstavila Julia Vodnjov z Eko domačije Vodnjov ter z obiskovalci delila znanje slikanja ornamentov na les. Na trgu pred TIC je potekala ustvarjalna delavnica ročnega oblikovanja gline z lokalno lončarko Barbaro Dacar, na gradu Bogenšperk pa je Anita Šumer izvedla delavnico peke z drožbi in delila z obiskovalci  številne nasvete prednosti peke z drožmi za zdravje.

Vsebine k dogajanju na Staretovem trgu so prispevali tudi v Društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji. Izvedli so štiri strokovna predavanja o sladkorni bolezni, zajedavcih in čiščenju telesa ter več brezplačnih merjenj krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Ob zaključku je bila izvedena še ekskurzija po območju LAS Srce Slovenije, ki je vključevala pohod na Menino planino in ogled Čebelarske zveze Slovenije.

Projekt Prenova in oživitev Staretovega trga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.