Preobrazba samostana Mekinje se zaključuje

26.
Avg

26. avgust 2020 – V teh dneh se zaključuje projekt Revitalizacija samostana Mekinje (krajše Preobrazba), s katerim je Občina Kamnik uspešno kandidirala na razpisu LAS Srce Slovenije. Gre za projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V 2 letih izvajanja projekta je Mekinjski samostan postal prepoznavna in priljubljena točka srečevanja za Kamničane in druge okoliške prebivalce. 

Vodilni partner projekta je bila Občina Kamnik, ki je skrbela za investicijski del (obnovo prostorov, nakup opreme…), koordinacijo projektnih vsebin ter črpanje evropskih sredstev. Po uspešni sanaciji in prenovi dela samostanskega kompleksa so partnerji pristopili k zagotavljanju obsežne inovativne ponudbe, prilagojene različnim ciljnim skupinam obiskovalcev. V ta namen so bili s pomočjo projektnih partnerjev organizirani številni dogodki in programske vsebine, s katerimi se je še dodatno krepil razvoj samostana.

Projektni partner Javni zavod Mekinjski samostan je povezoval celotno dogajanje in bil prizorišče projektnih aktivnosti. Samostan se je v tem času uspešno vključil v celovito turistično ponudbo mesta Kamnik, saj je z ureditvijo dodatnih 11 sob ponudil 60 ležišč, obiskovalci pa so dobro sprejeli tudi vodene oglede po samostanu. V Zavodu tudi v prihodnje načrtujejo najrazličnejše dejavnosti, s katerimi želijo zadovoljiti čim širšo publiko (tako upokojence, kot tudi predšolske in šolske otroke), kateri bi bila predstavljena zgodovina in pomen samostana za življenje okoliških prebivalcev. Pomembno vlogo pripisujejo tudi razvoju lastne blagovne znamke, ki bi v sklopu samostana ob upoštevanju njegove pretekle dejavnosti povezala lokalne ustvarjalce in pridelovalce.

Pri projektu je sodeloval tudi partner VEZAL – zavod za izobraževanje, raziskovanje in svetovanje, ki je v Mekinje pripeljal kvalitetne terapevtske delavnice, na katerih so udeleženci spoznavali različne vzorce, po katerih delujejo, in pridobivali znanje za uspešnejše krmarjenje med zahtevnimi starševskimi, partnerskimi in drugimi odnosi. Zavod VEZAL je izvedel številne delavnice za skupine in individualne obravnave posameznikov, zlasti v povezavi z vzgojo otrok, težavami v partnerskem odnosu in iskanjem notranjega ravnovesja. Ob izdaji priročnika za starše »NAJ vodila za NAJ starše« je v lanskem decembru pripravil tudi istoimenski projektni dogodek, na katerem je množici obiskovalcev predstavil pomen in načine osebnega dela kot nujno potrebne osnove za uspešno starševstvo.

Sveže vsebine je za samostanske zidove pripeljal tudi projektni partner Noah Charney s. p., ki je pripravil številne delavnice in pogovorne večere z občani in drugimi gosti, ki so prihajali z najrazličnejših področij (gastronomija, umetnostna zgodovina, borilne veščine …).

Vizija Mekinjskega samostana tudi v prihodnje ostaja ohranjanje kulturne dediščine 720-letne tradicije v Mekinjah, razvoj za te kraje značilnih rokodelskih veščin in znanj, ki se vse bolj izgubljajo, obenem pa tudi ponuditi izbor kvalitetnih kulturnih dogodkov, ki bi zadovoljili želje in okuse tudi najbolj zahtevne publike. Tako se bo tudi v prihodnje nadaljeval razvoj, ki je bil začrtan in pričet s projektom Preobrazba.