Obiskali smo Zeleni Kras, obiščite ga tudi vi

6.
Jul

6. junij 2020 – Letošnji posvet LAS je potekal od 3. do 4.  julija 2020 na Zelenem Krasu. Predstavniki LAS Srce Slovenije smo se v petek dopoldan v močnem nalivu odpeljali v Stari trg pri Ložu, natančneje v Podcerkev, kjer se nahajata Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin in mladinski hotel ArsViva.

Posvet smo pričeli s pozdravom Marka Ruparja, predsednika LAS Notranjska in županom Občine Cerknica. Na kratko je predstavil delovanje njihovega LAS-a, ki se je leta 2015 odcepil od takrat prevelike Lokalne akcijske skupine Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe. LAS Notranjska zdaj sestavljajo le tri občine: Cerknica, Loška dolina in Bloke, ki uspešno črpajo EU sredstva.

Župan Občine Loška dolina Janez Komidar nas je v nadaljevanju pozdravil v svoji občini, nam kljub dežju zaželel lep dan in nam dal nekaj zagona za uspešno nadaljnje delo v lokalnih akcijskih skupinah, kljub prispelim morebitnim negativnim odločbam za projekte sodelovanja z besedami: »Ne obupaj, če kdaj ne uspeš!«

Osrednja tema letošnjega srečanja je bila Upravljanje varovanih naravnih območij – razvoj dostopnega turizma, v okviru katerega smo si ogledali rezultate in dobre prakse štirih projektov: Interaktivni turizem za vse, Skupaj zmoremo več, Doživljajske točke Notranjske in Produkt Cerkniško jezero.

Benjamin Žnidaršič, ustanovitelj, lastnik in prokurist Zavoda ArsViva, je predstavil začetke delovanja Zavoda in zgodbo razvoja. Benjamin je po težki nesreči našel razlog za življenje in nekdanjo kmetijo preuredil v kulturno središče na podeželju. Ustanovil je Zavod ArsViva in znotraj tega hostel, ki je namenjen vsem, povsem pa je ljudem s posebnimi potrebami, invalidom na vozičkih. Dogajanje na domačiji Žnidaršič, kjer domuje Zavod ArsViva in Youth hostel, je izredno pestro. Direktorica Zavoda ArsViva Urša Telič Miler je predstavila posamezne projekte, ki se izvajajo oz. so se izvedli v tem obdobju. Projekti nagovarjajo predvsem socialne in kulturne tematike ter povezujejo lokalno skupnost. Na domačiji spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje, predvsem pa si v zavodu prizadevajo ljudem na zanimiv način približati kulturno dediščino podeželja.

Po predstavitvi se je vreme uneslo, tako da smo dan nadaljevali z ogledom Križne jame, nato pa smo se s prilagojenimi kolesi odpeljali do gradu Snežnik in ga zaključili na Žagi, kjer smo vse skupaj začinili z družabnim srečanjem. Frenk Nova je s kitaro poskrbel za prijetno druženje in s pesmimi povezal vseh 50 udeležencev iz cele Slovenije.

V soboto smo dan preživeli na Cerkniškem jezeru. V Zavodu Jezerski hram smo si na interpretativen način ogledali živo maketo Cerkniškega jezera. Izvedeli smo, da je zaradi vremenskih sprememb težko napovedati kdaj »jzeru je” in kdaj  “jzera nej«. Z lojtrnikom smo se popeljali ob jezeru in izvedeli malo več o kontrabantih oziroma tihotapcih, ki so tihotapili čez takratno jugoslovansko-italijansko mejo.

Na našo srečo jezero ob našem obisku ni presahnilo, zato smo se za konec popeljali po njem še s kanuji in se naužili lepot tamkajšnje narave. Druženje s predstavniki LAS in drugimi, ki so na tak ali drugačen način povezani z LAS, je bilo prijetno, saj smo se v času druženja še bolj spoznali, se povezali ter spregovorili o raznovrstnih izzivih in aktualnih temah, s katerimi se srečujemo in nas povezujejo.

Uvodni pozdrav in predstavitev projektov, pri katerih je sodeloval Zavod Ars Viva

Ogled Križne jame.

Ogled žive makete Cerkniškega jezera.

Pogled na Cerkniško jezero iz lojtrnika.

Prevoz z lojtrnikom se je zaključil ob jezeru.

Vožnja s kanujem in ogled požiralne jame.

Posvet smo zaključili z novimi idejami in nasmehi na obrazu.