Srečanje rokodelskih ponudnikov Srca Slovenije v Volčjem Potoku

16.
Jun

16. junij 2020 – V LAS Srce Slovenije smo z Razvojnim centrom Srca Slovenije v sredo, 10. junija 2020, organizirali redno srečanje rokodelcev Srca Slovenije. Na dogodek smo povabili tudi prehranske ponudnike, nosilce certifikata kakovosti Srca Slovenije, saj smo del srečanja namenili tej temi. Srečanje je potekalo v Volčjem Potoku na Kmetiji Pri Ropet, kjer nas je sprejel mladi prevzemnik Domen Virant, prav tako nosilec certifikata KTZ Srce Slovenije. Gost srečanja je bil oblikovalec Matej Zupančič iz oblikovalskega studia Medianova, ki sodeluje kot razvoju znamke Srce Slovenije že vse od začetka, hkrati pa je tudi eden od članov ekipe za certificiranje izdelkov.

Uvodoma je direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Mojca Štepic vseh 30 ponudnikov pozdravila in predstavila letošnje jesensko ocenjevanje izdelkov, Mija Bokal pa je predstavila usposabljanja, ki jih bodo lahko koristili nosilci tradicionalnih znanj v letošnjem letu v sklopu projekta Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov.

V nadaljevanju je Matej Zupančič iz oblikovalskega studia Medianova v predavanju predstavil tri vidike, ki jih je potrebno upoštevati pri oblikovanju tako rokodelskih kot prehranskih izdelkov: oblikovni, trajnostni in tržni. Za nekaj minut se je ustavil tudi pri celostni podobi izdelkov, ki je zelo pomemben vidik tako pri rokodelskih in prehranskih izdelkih in ki mu ponudniki pogosto ne posvečajo dovolj pozornosti. V razpravi so ponudniki pohvalili znamko KTZ Srce Slovenije in povedali, da si želijo nadaljnjega razvoja teh vsebin. Kot je povedala Mojca Štepic, je še posebej v času spremenjenih navad domačih in tujih kupcev ter turistov, ki smo mu priča zaradi Covida 19, pomembno, da opozorimo na pristne lokalne in kakovostne izdelke, ki so potrošnikom na voljo.

Ob zaključku srečanja je mladi prevzemnik Domen Virant predstavil dejavnost svoje kmetije in mentorski program, ki ga je razvil v okviru projekta sodelovanja LAS Odprta vrata kmetij.