Kako se učijo v Vrtcu Antona Medveda Kamnik

15.
Jun

15. junij 2020 – V projektu Lokalno kroženje hranil – ekološki vrtovi, ki je podprt s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, sodelujejo Vrtec Antona Medveda Kamnik, Kmetija Homar – predelava nenevarnih organskih odpadkov in Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje. V Vrtcu Antona Medveda Kamnik so v projekt vstopili z željo, da bi se njihovi otroci naučili nekaj novega o zakonitostih narave, in pridobili trajno znanje, ki jim bo v pomoč, ko odrastejo. Skupaj s partnerjema projekta se tako otroci kot strokovni delavci učijo, kako slediti naravi, jo opazovati, raziskovati in razumeti, kar ponuja.

Učenje je zapleten proces. Kako se otroci najbolje učijo, da je znanje trajno, je področje, ki mu v Vrtcu Antona Medveda Kamnik namenjajo veliko pozornosti. V vrtcu sledijo viziji »Krepimo iskreno in spoštljivo komunikacijo z vzgledom varnega, ljubečega, sodelovalnega in odgovornega odnosa do človeka in narave.« Želijo si, da bi bili otroci, ko odrastejo, pripravljeni na življenje, odgovorni, ustvarjalni. V sožitju z naravo se učijo, kako se stvari spreminjajo, živijo, umrejo. Učijo se, da moramo za naravo skrbeti in da več, kot daš, več dobiš.

V projektu Lokalno kroženje hranil – ekološki vrtovi so v Vrtcu Antona Medveda Kamnik obogatili eko vrtičke, še posebej v enoti Palček v Šmartnem v Tuhinju. Pripravili so nove vrtne eko grede, kjer uporabljajo ekološko pridelan kompost s partnerske Kmetije Homar. Otroci na osnovi izkušenj spoznavajo proces kompostiranja in kompostno pridelane zemlje. Dejavnosti v sklopu projekta Ekološko kroženje hranil se jim zdijo zelo pomembne. Otroci so aktivni udeleženci v projektu, kar pomeni, da so vključeni v načrtovanje in izvajanje dejavnosti pa tudi v analizo tega, kar so skupaj dosegli.

Pregovor »Delo krepi človeka« vsi poznamo. V Vrtcu Antona Medveda Kamnik se zavedajo, da gre za vrednoto, ki jo morajo strokovni delavci v sodelovanju s starši v vrtcu še posebej razvijati. Zato imajo v vrtcu oblikovane različne vrtičke – sadne, zeliščne, cvetlične, zelenjavne. Vsak med njimi ponuja poseben koš znanj. Prvi koraki so, ko otroci posadijo solato, korenje, paradižnik, zelje, zelišča v kompostirano zemljo, ki so jo pridobili s pomočjo Kmetije Homar. V nadaljevanju otroke učijo, da pridelke zalivajo, plevejo, opazujejo pri rasti in se ob koncu seveda veselijo svojih pridelkov. Vsa ta znanja bogatijo s sodelovanjem drugega partnerja, to je Ekološko združenje kmetov, v katerem se zavzemajo za zdravo življenje. Pri izvajanju dejavnosti so jim bili v pomoč tudi starši, babice, dedki in druga širša javnost, kot lahko rečemo. Tako strokovni delavci kot tudi vsi drugi vabljeni si prizadevajo za stalno pridobivanje novih znanj in praktičnih izkušenj. Ni boljšega kot kuhana zelenjavna juha z domačega vrta ali solatni bar, kjer otroci pripravijo različne vrste solat in po možnosti še uporabijo kis domače pridelave. Vzgojiteljice povedo, da takšno hrano okušajo tudi tisti otroci, ki je sicer ne marajo, saj je solata z domačega vrta čisto drugačna. Otroci povedo, da »ta solata bolj hrusta kot tista iz trgovine.« Otroci pri tem pridobivajo pozitivne izkušnje in navdušenje delijo tudi s svojimi starši in drugimi.

V vrtcu se zavedajo, da v današnjem potrošniškem času v trgovinah lahko dobimo oz. kupimo vse. Ne moremo pa kupiti časa – časa, ki je tako pomemben za naše otroke, časa, da odrasle opazujejo, kako delajo, da se bodo naučil delati tudi sami, časa, da se veselijo svojih uspehov, časa, da skupaj raziskujejo naravo in se od nje učijo. Pomembno je, da naglici, v katero smo vsi skupaj ujeti, rečemo stop. Si vzamemo čas za premislek in, kot pravi Tone Pavček, obrnemo svet v pravo smer. Skupaj zmoremo več.

Projekt Lokalno kroženje živil – ekološki vrtovi je podprt preko LAS Srce Slovenije in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Foto: Vrtec Antona Medveda Kamnik