Projekt Dediščina nas povezuje resnično povezal ljudi

9.
Apr

9. april 2020 – V marcu se je zaključil projekt Dediščina nas povezuje, sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji projekta Občina Litija, ZKMŠ Litija, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Pevsko društvo Zvon in Izobraževalni center Geoss d. o. o. so uspešno kandidirali na javni poziv LAS Srce Slovenije in s tem pridobili nepovratna sredstva za izvedbo vsebin v Litiji in Šmartnem pri Litiji.

Med pomembnimi cilji je bila celostna obnova dobre polovice kleti t. i. Stare sodnije, v kateri ima Mestni muzej Litija svoje prostore. Že v lanskem juniju so v obnovljenih prostorih odprli nove muzejske razstave, ki so sodobno zastavljene in interaktivne. Obiskovalci izvedo, da v stavbi muzeja v preteklosti ni bilo le sodišče, ampak tudi zapori (del razstave je tudi rekonstruirana jetniška celica), kako je izgledala Litija pred več kot 100 leti in kako se je razvila, o glasbenih društvih, ki so še danes aktivna, in skladatelju Petru Jerebu. O tem, kako pomembna je glasba za Litijane in Šmarčane, nam kaže pestra in raznolika glasbena dejavnost, ki ji lahko obiskovalci tudi prisluhnejo.

Pomemben del projekta so bile tudi delavnice, pri katerih so obujali stare spretnosti in jih prenašali na mlajše generacije. Izdelovali so izdelke iz koruznega ličja, pletli košare, ustvarjali razglednice, božične okraske, v sodelovanju z Osnovno šolo Litija pa sadili zelišča in dišavnice, iz katerih so izdelali čajne mešanice. Z otroci so kuhali po starih receptih in se naučili speči kruh in piškote, skuhati zelenjavno juho, cvrli bezgove cvetove in delali namaze.

Partnerji so organizirali tudiodlično obiskana predavanja, kjer so občanom predstavili, kaj so ljudje jedli pred 100 in več leti, kakšna je bila higiena ljudi in kdo vse je sodeloval pri gradnji stavbe Stare sodnije. Zanimanja je bilo toliko, da so nekatera predavanja tudi ponavljali.

V letu 2019, ki bi mu lahko rekli tudi “leto Stare sodnije”, je projekt Dediščina nas povezuje resnično povezal prebivalce Litije in Šmartna in prinesel nove vsebine v litijsko urbano jedro. V muzeju so zabeležili preko 50-odstotni povečan obisk, v Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno pa so ob vpisu članov v jesenskem času zabeležili kar 100-odstotni povečan vpis članov.

Odličen obisk, zadovoljni uporabniki in pohvale dajejo partnerjem veliko motivacijo za delo tudi v prihodnje. V Mestnem muzeju Litija skupaj z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno tudi v letu 2020 nadaljujejo z rokodelskimi in kuharskimi delavnicami. Vsak mesec organizirajo predavanja, ki so odlično obiskana. Vsako leto beležijo tudi povečan obisk vodenih ogledov s strani turistov in šolskih skupin. Verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje.

Foto: ZKMŠ Litija