Mekinjski samostan zaživel s pomočjo projekta Preobrazba

3.
Apr

3. april 2020 – Mekinjski samostan postaja vse bolj priljubljena točka srečevanja za Kamničane in druge okoliške prebivalce. K temu je zagotovo pripomogel projekt Preobrazba (Revitalizacija samostana Mekinje), ki se je začel izvajati v letu 2018, ko je Občina Kamnik uspešno kandidirala na razpisu LAS Srce Slovenije za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. Po uspešni sanaciji in prenovi dela samostanskega kompleksa v Mekinjah so pristopili k zagotavljanju obsežne inovativne ponudbe, prilagojene različnim ciljnim skupinam obiskovalcev. Projekt prehaja v tem času že v tretjo fazo izvajanja, ki je usmerjena v dogodke in razvoj programskih vsebin samostana.

Partner projekta VEZAL – zavod za izobraževanje, raziskovanje in svetovanje je v Mekinje pripeljal kvalitetne terapevtske delavnice, na katerih spoznavajo udeleženci vzorce, po katerih delujejo, in pridobivajo znanje za uspešnejše krmarjenje med zahtevnimi starševskimi, partnerskimi in drugimi odnosi, v katere vsakodnevno vstopamo vsi. Zavod VEZAL je izvedel doslej kar 64 individualnih obravnav posameznikov v različnih osebnih stiskah, zlasti v povezavi z vzgojo otrok, težavami v partnerskem odnosu, iskanjem notranjega ravnovesja in podobnimi izzivi sodobnega časa. VEZAL je ob izdaji priročnika za starše »NAJ vodila za NAJ starše« pripravil v lanskem decembru istoimenski projektni dogodek, na katerem je množici obiskovalcev predstavil pomen in načine osebnega dela kot nujno potrebne osnove za uspešno starševstvo.

Sveže vsebine je za samostanske zidove pripeljal tudi projektni partner Noah Charney s. p., ki je pripravil številne pogovorne večere z občani in drugimi gosti. Zadnji večer je bil izveden z lokalnim klubom Canne klub Kamnik, ko je obiskovalcem predstavil Slovencem še ne tako poznano francosko borilno veščino »Canne du Combat«, ki vključuje boj in samoobrambo s palicami.

Zaradi izrednih razmer v državi se je dogajanje v samostanu nekoliko zaustavilo. Že načrtovani dogodki bodo izvedeni takoj, ko bo to mogoče. V pripravi je pogovorni večer na temo izdelovanja domačega žganja, predavanje o krajah umetnin, fizioterapevtka Anna Bogacz-Udovč (FizioMama) bo pripravila predavanje o težavah z medeničnim dnom in praktičnimi nasveti, Lili Mahne bo nadaljevala s kulinaričnimi delavnicami, pričakujemo lahko delavnico izdelovanja domačega mila izvajalke Nade Smrkolj, zvočno terapijo za otroke izvajalke Polone Mali, koncert mladih akademskih klasičnih glasbenikov Andreja Omejca in Teje Udovič Kovačič pa tudi otroške delavnice v izvedbi Katarine Žagar.

Celotno dogajanje in potek projektnih aktivnosti povezuje partner projekta Javni zavod Mekinjski samostan. Z decembrom 2019 je dobil novo projektno sodelavko, ki skrbi za komunikacijo z javnostmi in uporabniki samostanskih prostorov ter išče najrazličnejše priložnosti za nadalji razvoj turistične ponudbe samostana. Samostan se je v tem času uspešno vključil v celovito turistično ponudbo mesta Kamnik, že nekaj mesecev ponuja nočitve za obiskovalce preko platforme Booking. Spalne kapacitete bodo v prihodnjih mesecih povečali z dodatnimi 12 sobami, s čimer bo v samostanu na voljo že 60 ležišč.

Novost v samostanu so tudi vodeni ogledi, ko vodnica predstavi obiskovalcem zgodovino samostana in jih vodi v tiste dele samostana, ki so bili doslej nedostopni javnosti. V to je vključen tudi ogled cerkve, včasih neizbežnega dela samostanskega življenja. Vzpostavljeno je dobro sodelovanje z Župnijo Mekinje in z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik. Slednji je poleg ogleda samostana v stalno ponudbo programov za različne skupine vključil tudi svoje lokalne turistične vodnike, za katere bodo pripravili dodatno izobraževanje.

Stekla je tudi oglaševalska akcija tako za najem prostorov kot tudi za spalne kapacitete za športna društva, agencije, glasbene šole, kulturne ustanove in druge ciljne skupine. Namestitvene kapacitete se oglašujejo na že omenjenem Bookingu, po novem pa tudi na platformah Homeaway, Expedia in TripAdvisor, samostanski ambient bodo po novem ponujali tudi kot poročno lokacijo.

V Zavodu načrtujejo najrazličnejše dejavnosti, s katerimi želijo zadovoljiti čim širšo publiko. Pripravljajo dejavnosti za upokojence v dopoldanskem času, ustanovitev Univerze za tretje življenjsko obdobje, delavnice za otroke ob vikendih, s septembrom pripravljajo tudi novo stalno ponudbo za predšolske in šolske otroke, ki bi predstavljala zgodovino in pomen samostana za življenje okoliških prebivalcev. Pripravlja se program za počastitev 720-letnice ustanovitve samostana ter razvoj lastne blagovne znamke, ki bi v sklopu samostana ob upoštevanju njegove pretekle dejavnosti povezala lokalne ustvarjalce in pridelovalce.

Vizija Javnega zavoda Mekinjski samostan ostaja ohranjanje kulturne dediščine 720-letne tradicije v Mekinjah, razvoj za te kraje značilnih rokodelskih veščin in znanj, ki se vse bolj izgubljajo, obenem pa tudi ponuditi izbor kvalitetnih kulturnih dogodkov, ki bi zadovoljili želje in okuse tudi najbolj zahtevne publike. Tako se bo tudi v prihodnje nadaljeval razvoj, ki je bil začrtan in pričet s projektom Preobrazba.

V LAS Srce Slovenije z zanimanjem spremljamo razvoj samostanske ponudbe, saj ima projekt številne pozitivne učinke za lokalno skupnost in tudi širše. Kot primer dobre prakse ureditve urbanega podeželskega jedra ga predstavljamo slovenskim in tujim partnerjem. V zadnjih dveh letih smo v Mekinjskem samostanu organizirali že več dogodkov ter s tem pripomogli k pestrejšemu dogajanju in širši promociji javnega zavoda.