Preizkušali smo nov turistični produkt na območju Litije in Šmartnega

10.
Okt

10. oktober 2019 – V torek, 8. 10. 2019, se je v TIC Litija zbrala mešana druščina, ki je sestavljala predstavnike občine Litija, predstavnike LAS Srce Slovenije, novinarje in najpomembnejše – lokalne akterje, ki imajo neposreden stik z domačimi in tujimi turisti. Z avtobusom smo se popeljali po litijski in šmarski pokrajini, z namenom testnega preizkusa novo nastalega turističnega produkta, ki je nastal v okviru projekta Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020.

Začetna točka obiska je bil Rudnik Sitarjevec, ki velja za zelo bogato rudno nahajališče v Sloveniji. V rudniku se nahaja precej nekoč dragocene rude, kot so svinčeva, živosrebrova, cinkova, bakrova, železova in baritna. Vodnica Mojca Hauptman nas je opremila s čeladami in povabila k ogledu rudnika. Slišali smo zanimive zgodbe o dolgoletnem rudarjenju v Litijskem rudniku, videli rudarsko orodje, zanimive rudne žile in unikatne kose rude. Za konec so nas v rudniku postregli z rudarsko malico in čajem iz čajne mešanice, kakršno so nekoč za ohranjanje zdravja uporabljali tudi rudarji.

Grad Bogenšperk je bila naslednja destinacija. Zunaj sta nas pričakala grajska hlapca Jernej in Jurij. Predstavila sta svojo vlogo na gradu ter nas popeljala po gradu. S svojimi posebnimi »zdravilnimi« sposobnostmi sta se pošalila na naš račun, ob koncu ogleda gradu pa sta nas na grajski terasi presenetila z degustacijo piva.

Na dvorišču smo se srečali z lokalno zeliščarko Jožico Bajc Pivec, ki nas je pospremila do svoje domačije. Sprehodili smo se po njenem vrtu, kjer je dišalo po zeliščih. O videnih rastlinah smo izvedeli veliko, imeli pa smo možnost preveriti tudi njihove senzorične lastnosti. Kasneje smo ob toplem ognjišču, s čajem v eni roki in z zeliščnimi namazi na domačem kruhu v drugi roki poslušali o zdravilnih rastlinah, pripravkih in Jožičini življenjski zgodbi. Za konec nas je popeljala po skrivnem prehodu, kaj nas je pričakalo na koncu prehoda pa naj ostane skrivnost.

Po ogledu domačije Pivec smo se vrnili na grad Bogenšperk, kjer nas je mladenič v grajski obleki povabil k okusnemu zeliščnemu kosilu.

Ob zaključku programa smo bili povabljeni k izpolnitvi ankete, da podamo svojo oceno o izvedbi promocijkega programa. Integralni turistični produkt je dobro zasnovan. Verjamemo, da bo z manjšimi izboljšavami pritegnil pozornost mnogih bodočih obiskovalcev.