Z električnimi kolesi po Loškem pogorju

30.
Sep

30. september 2019 – Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije se je v sredo, 25. 9. 2019, udeležila predstavitve inovativnih dobrih praks na temo uporabe kolesa v Škofji Loki v organizaciji partnerja v projektu sodelovanja LAS Razvojne agencije Sora. Andreja Križnar iz TIC Škofja loka nam je predstavila projekt Loške kolesarske poti. Poti potekajo po razgibanem Škofjeloškem hribovju in Sorškem polju, ki so redno (1x letno) pregledovane in vzdrževane. Izbrane in označene so bile najbolj primerne poti za kolesarjenje, ki so preko zemljevida predstavljene in približane vsem kolesarskim navdušencem. Celotna pot je dolga 390 km in poteka mimo kulturnih spomenikov, gostišč, okrepčevalnic, turističnih kmetij in planinskih koč. Razdeljena je na 13 etap, nekatere so krajše in manj zahtevne, druge pa primerne za kondicijsko bolj pripravljene kolesarje. Vsaka karta Loške kolesarske poti vsebuje kartonček za zbiranje žigov, kdor zbere vse žige prejme praktično nagrado.

Nejc Peternelj, lastnik podjetja HourAway nam je predstavil njihovo ponudbo vodenih kolesarskih tur. Ponujajo posebej skrojene in popolnoma prilagojene ture za manjše skupine ljudi, kjer obiskovalci uživajo na električnem gorskem kolesu ne glede na to ali so kondicijsko manj pripravljeni ali izkušeni kolesarji.

Svojo ponudbo vodenih kolesarskih tur pa nam je predstavil tudi nekdanji vrhunski slovenski deskar na snegu Jernej Demšar iz podjetja Greenhills, kjer združujejo neizmerno željo po adrenalinu, odkrivanju skritih kotičkov in druženju na električnem kolesu.

Predstavitve inovativnih dobrih praks v Tavčarjevem dvorcu.

Nejc in Jernej sta nam skupaj podrobno predstavila področje vodenih kolesarskih tur, potrebno znanje in veščine za vodenje kolesarskih tur, zakonodajo, ki ureja omenjeno področje, tipe in vrste električnih koles ter elektro motorjev, obvezno opremo na vodenih turah (pripomočki za popravilo kolesa in prvo pomoč), ter pretekle izkušnje s področja vodenja.

Glede na to, da je velik del turistov iz tujine, sta opozorila, da je za opravljanje tovrstnega dela pomembno odlično znanje »pogovornega« angleškega jezika, preko katerega vodnik prenese vse informacije Sloveniji, o naravni in kulturni dediščini, tamkajšnjih ljudeh in njihovih navadah.

Priporočila kako ravnati z električnim kolesom.

Pri tovrstnem delu je nujno potrebna odgovornost do gosta, prilagodljivost, dobro poznavanje naravnega in kulturnega okolja po kateri je speljana tura in dejstvo, da rad delaš z ljudmi.

Po teoretičnem delu je sledil prikaz popravila kolesa, ter opozorila in priporočila kako ravnati z električnimi kolesi. Nato smo kolesa preizkusili tudi v praksi. Odpravili smo se na kratko vodeno kolesarsko turo, ki nas je popeljala od dvorca Visoko pa vse do Poljan nad Škofjo Loko, kjer smo lahko tudi na malo bolj raznolikem terenu preizkusili uporabnost električnih koles.

Vožnja z električnimi kolesi.