Ogled primerov dobrih praks na Južnem Tirolskem

30.
Sep

30. september 2019 – Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije je za petek in soboto, 27. in 28. septembra 2019, organizirala 2-dnevni študijski obisk Južne Tirolske. Obiskali smo območje lokalne akcijske skupine LAG Pustertal, ki predstavlja eno od treh lokalnih akcijskih skupin v tem delu Italije, in obsega 26 občin ter vključuje glavno dolino in številne stranske doline, na primer Ahrntal in Gadertal. Glavno mesto je Bruneck z nekaj več kot 16 tisoč prebivalci, kar predstavlja peto največje mesto na Južnem Tirolskem.

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 34 predstavnikov občin, podjetij, društev in drugih organizacij iz Srca Slovenije. Z nami je bil tudi veliki poznavalec Južne Tirolske in izkušeni vodnik g. Janez Bizjak. Predstavniki LAG Pustertal so nam pripravili skupaj s tamkajšnjimi predstavniki organizacij in ponudniki edinstven program s predavanji in ogledi na terenu od Brunecka čez Arhntal do Alta, kjer smo lahko zbrali številne vtise in ideje za naše delo v Srcu Slovenije.

Prvi postanek smo naredili v Avstriji na Vzhodnem Tirolskem, kjer so nas prijazno sprejeli v podjetju Villgrater Natur v vasi Innervillgraten. V kmečkem podeželskem okolju, kjer se krave in ovce pasejo v vrtoglavih strminah, je g. Joseph Schett razvil podjetje, v katerem skupaj z manjšimi lokalnimi podizvajalci predeluje ovčjo volno v vrhunske rokodelske izdelke – od oblačil, copat in čevljev do dekorativnih izdelkov, odej in vrhunskih ležišč. Danes v mednarodno uveljavljenem podjetju predelajo letno več kot 150 ton volne in odkupujejo ovčjo volno od številnih kmetov iz Avstrije. Vsekakor primer dobre prakse, ki dokazuje, da so lahko tudi tradicionalne veščine motiv za sodobno podjetniško udejstvovanje.

 

 

Pot smo nadaljevali proti Italiji, kjer sta nas pričakala Robert A. Steger in Stefanie Oberarzbacher, predstavnika LAG Pustertal. V mestni hiši v Brunecku sta nam predstavila način njihove organiziranosti in delovanja ter primere projektov, ki jih uresničujejo skozi sredstva, namenjena za razvoj podeželja. Pohvalila sta trenutno stanje v Pustertalu, kjer je brezposelnost zaradi novih pristopov, povezovanja in stalnega razvijanja posameznikov in podjetij zelo nizka (2,9 %). Artur Costabiei iz podjetja IDM se je v svoji predstavitvi osredotočil na delovanje in način turističnega povezovanja na Južnem Tirolskem ter načine soočanja s prekomernim in neenakomerno razporejenim turističnim obiskom. Hannes Knollseisen iz združenja počitniških kmetij pa je predstavil znamko Roter Hahn, ki povezuje pod strogo določenimi kriteriji skoraj 1.700 malih kmetij Južne Tirolske, na katerih se ukvarjajo z osnovno kmetijsko dejavnostjo, obenem pa ponujajo tudi dopolnilno dejavnost na področju turizma.

Sledil je ogled podjetja Bergila, kjer predelujejo zelišča v čaje, tinkture, olja in druge zeliščne izdelke. Zeliščne vrtove imajo na kar štirih hektarjih površin na različnih nadmorskih višinah, imajo pa tudi svojo destilarno. Poudarili so, da so za preboj na trgu pomembni edinstvena zgodba, vztrajnost in ljubezen do dela.

Večerjali smo v Pfalzenu na idilični lokaciji na kmetiji Kofler am Kofl, kjer so nam ponudili značilne kmečke jedi.

Naslednji dan smo začeli v Brunecku s predstavitvijo Dolomitov, ki so kot naravni park uvrščeni na seznam UNESCO svetovne dediščine. Predstavili so načrt upravljanja te naravne vrednote, načine vključevanja domačinov, izzive v zvezi s preobremenjenostjo nekaterih turističnih točk pa tudi konkretne ukrepe, s katerimi želijo zaščititi območje.

Spoznali smo primer dobre prakse upravljanja z vodami in se ustavili ob reki Ahr v mestu Gais in St. Georgen, ki so jo uspešno renaturizirali in uredili ob njej rekreativne in sprostitvene površine ter jo tako ponovno približali lokalnim prebivalcem.

Sledil je obisk domačije Moserhof v Steinhausu, kjer smo spoznali primer uspešnega podjetništva na podeželju. Na kmetiji se danes ukvarjajo s sirarstvom in pripravljajo za zaključene družbe vrhunske degustacije sira in drugih lokalnih dobrot. Gre za le enega od primerov uspešnih podjetniških praks s področja kmetijstva na podeželju Pustriške doline.

V času našega obiska smo se spoznali tudi z zgodovino Južne Tirolske, ki je pripomogla k pestri kulturni podobi teh krajev. V tej avtonomni provinci v severni Italiji so danes v uporabi trije jeziki skupaj živečih nemške, italijanske in ladinske etnične skupine prebivalcev. Ladini so staroselci, ki so prav do danes ohranili svoj poseben jezik, ki ima korenine v slovanskih jezikih. Svoj jezik in kulturo uspešno ohranjajo v nekaterih vaseh v Dolomitih, tudi v gorski vasi Lungiarü, do katere smo se sprehodili. Za poglobljeno spoznavanje ladinske kulture je sledil še ogled muzeja Ladinov na gradu Ciastel de Tor. 

Večerjali smo v gostilni Tlo Plazores v St. Vigil, kjer so prav tako kot prejšnji dve gostilni vključeni v znamko Roter Hahn. Njihova posebnost je, da imajo v ponudbi le jedi iz lokalnih sestavin, ki jih kupujejo od ponudnikov, ki so oddaljeni največ do 99 km.

Udeleženci ekskurzije smo se strinjali, da je Pustriška dolina zares lepa in urejena turistična destinacija. Gotovo je še posebej priljubljena zaradi vseh kulturnih posebnosti, čudovite pokrajine in gora, vključno s svetovno znano Unesco dediščino Dolomitov. Spoznali smo, da tamkajšnji ljudje pri razvoju veliko sodelujejo in sledijo skupni viziji, ki daje velik pomen zaščiti narave in kulturne dediščine ter ohranjanju kmetijstva ob hkratnem uravnoteženemu razvoju turizma. S svojo zgodbo dokazujejo, da je možen razvojni preboj tudi v krajih, ki niso enostavni za življenje, saj morajo ljudje obdelovati polja in travnike v visokih strminah in na pogled včasih tudi nemogočih razmerah.

Vtisi udeležencev: 

“Prevzela me je lepota pokrajine, še posebej zelo urejeni travniki. Spoštujem in občudujem ljudi, ki tu živijo, ohranjajo način življenja in navdušujejo za vse to tudi mlade, da ostajajo doma.”

“Navdušila me je gorska pokrajina s skrbno pokošenimi strmimi pobočji, pa tudi prijaznost in inovativnost ljudi, ki jim je težko življenje v gorskem svetu izziv. Opazila sem tudi veliko starih sort cvetja in domačije, na katerih ni asfalta.”

“Najbolj se mi je vtisnil v spomin obisk ladinske vasi. O Ladinih sem že nekaj slišala, zdaj pa sem lahko še obiskala te kraje, ki so obdani s čudovito pokrajino in poseljeni z zelo pridnimi ljudmi.”

“Hvala za povabilo. Tirolci so se zelo potrudili z izvedbo programa, več kot odlično se je izkazal tudi naš vodnik g. Janez Bizjak. Spoznal sem veliko novih ljudi.”

“Čestitke ekipi Srca Slovenije, da ste nas popeljali v tirolski “nič”, ki so nam ga kolegi z vso srčnostjo, ljubeznijo in prepričljivostjo predstavili. Ponovno ste opravičili, da je razvojna zgodba Srca Slovenije tista, ki zagotavlja pozitivne učinke v okolju, v katerem živimo.”

“Čudovita narava in nepozabna doživetja. Hvaležna sem, da sem lahko del vas.”

“Na ekskurziji sem dobil nov pogled na dejavnost, s katero se tudi sam ukvarjam, ter nove ideje za nadaljnje delo.”

“Na pot sem šel z veliki pričakovanji. Videno je zadovoljilo mojo radovednost in pričakovanja 5-zvezdičnih doživetij. Na vsaki lokaciji, ki smo jo obiskali, se je občutilo, da smo turizem ljudje in ne zlate kljuke razkošnih sob. Za nas vsakdanja opravila so za ljudi iz urbanega okolja 5-zvezdična doživetja. Recimo tudi mi stop množičnemu turizmu in poskrbimo za produkte butičnih doživetij.”

“Če povzamem vtise, se me je najbolj dotaknila gostoljubnost Tirolcev, ki so ponosni na svoje delo in okolje, v katerem živijo. Velik pomen ima družina, ob podpori katere se razvijajo podjetniške zgodbe, v katere uspešno vključujejo tudi mlajše družinske člane. Zdi se, da je bila za uspeh Tirolcev ključna vizija upati si in izstopiti iz cone udobja.”

“Bila sta prav prijetna in poučna dneva. Videli smo veliko novega. Navdušili so me visokogorske kmetije, pokošeni travniki, zeleni gozdovi, uporaba lesa, enotna gradnja, prijazni gostitelji in dobra hrana.”

“Čudovita ekskurzija s čudovito naravo. Sigurno se še vrnem. Fascinirana sem nad tem, kje ljudje živijo, zelo dobro delajo in, kot je videti, tudi dobro živijo.”

“Strokovna ekskurzija je presegla moja pričakovanja.”

“Dobro pripravljeno, izvedeno imenitno. Hvala za povabilo in čudovito preživeta dneva.”

“V programu se je našlo za vsakogar nekaj, kar ga je posebej pritegnilo. Predstavljenih je bilo veliko dobrih praks, tako s področja oblikovanja strategij razvoja produktov, marketinga in prodaje kot tudi povezovanja med ponudniki. Odlično izhodišče za naše delo v Srcu Slovenije.”

“Dolomiti – čudovita izkušnja delati za kraj, v katerem živiš.”

“Izlet je bil pripravljen zelo premišljeno, svoj pečat pa mu je dal tudi g. Janez Bizjak z  veliko širino znanja. Od vse množice vtisov želim izpostaviti človeške vezi, ki so se vzpostavile v teh dveh dneh našega potovanja.”

“Ekskurzija je bila zelo bogata z zelo raznolikim programom, polnim priložnosti, da spoznam nove kraje in ljudi.”

“Doživetja, ko spoznaš ljudi, ki delajo s srcem, me navdihujejo tudi pri svojem delu. Neprecenljiva je tudi krepitev vezi med člani lokalne akcijske skupine, ki so gonilna sila našega območja.”

“Hvala za nova dva srčna dneva v mozaiku mojega življenja. Bila je čudovita Tirolska pravljica.”