Dobre zgodbe LAS Srce Slovenije: Po stopinjah pastirjev na Veliki planini

19.
Sep

19. september 2019 – Velika Planina ponuja številne možnosti za sprehode ter daljše pohode, ki jih po želji združite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine. V okviru projekta Po stopinjah pastirjev, ki je odprt s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko LAS Srce Slovenije, sta Občina Kamnik in družba Velika planina s sodelovanjem Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik vzpostavili novo tematsko pot Po stopinjah pastirjev. Ob tej priložnosti smo v LAS Srce Slovenije posneli kratek film o projektu. 

Nova ponudba Velike planine, vodilne kamniške turistične destinacije, je bila predstavljena javnosti v sredo, 14. avgusta 2019, na začetni točki poti na Gradišču, najvišji točki Velike planine. O pomenu projekta za razvoj Velike planine so na dogodku in v filmu spregovorili direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger, župan Občine Kamnik Matej Slapar, direktor družbe Velika planina d. o. o. Leon Keder in vodja projekta na Občini Kamnik Katja Kunstelj. Pomembno vlogo v filmu ima tudi Peter Erjavšek, pastir iz Velike planine.

Krožna učna pot je sestavljena iz 11 tabel, kjer vsaka predstavlja eno od manj znanih posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut. Tematska pot obiskovalce na interaktiven način spodbuja k odkrivanju Velike planine. Doživljajska pot preko prostranih pašnikov ponuja preplet dih jemajočih razgledov in dediščino območja, ki na teh planinah še vedno živi in daje prostoru tako edinstven pečat. Del projekta je nadaljnji razvoj in promocija novega turističnega produkta na Veliki planini, pa tudi izobraževanje kamniških turističnih vodnikov in ponudnikov na temo »zelenega« turizma in »zelenih« zaposlitev.

Film, ki je nastal v produkciji Marox Media, je posnet s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.