Dobre zgodbe LAS Srce Slovenije: Mestni muzej Litija

16.
Sep

16. september 2019 – Med litijskimi zgodbami ima posebno mesto stavba Stare sodnije iz začetka 20. stoletja, ki je med najlepšimi v mestu. S postopnim objavljanjem pridobiva ta kulturni spomenik lokalnega pomena spet svojo nekdanjo podobo. V okviru projekta Dediščina nas povezuje so bili obnovljeni kletni prostori, s čimer je pridobil Mestni muzej Litija nove prostore za svoje stalne razstave in delovanje. Odprtje razstav in novih prostorov je potekalo na svečani prireditvi v soboto, 15. junija 2019, ko je bil posnet tudi promocijski film. Film je posnel Simon Skalar (Entrata) s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. 

Že tradicionalno poimenovanje Stara sodnija pove, da je bila zgradba zgrajena kot okrajno sodišče. Gradili in opremili so jo najboljši gradbeniki in obrtniki tistega časa. Vse do začetka druge svetovne vojne je bilo v njej sodišče z zapori, med vojno je stavbo zavzela nemška vojska. Po vojni je bila v njej desetletja litijska osnovna šola, danes pa je sedež Mestnega muzeja Litija, Pihalnega orkestra Litija in Izobraževalnega centra Geoss d. o. o.

Dr. Tini Šuštaršič, kustosinji v Mestnem muzeju Litija, je bilo pri pripravi novih razstav glavno vodilo lokalna dediščina. Obiskovalci si lahko po novem ogledajo rekonstrukcijo zaporniške celice iz začetka 20. stoletja, kako drugačna je bila Litija na razglednicah pred 100 leti in kdo jo je fotografiral ter katera glasbena društva so poskrbela za živahno družabno dogajanje pred več kot stotimi leti. Na ogled postavljajo tudi prostor stare šolske kuhinje z ohranjeno zidano pečjo, kjer bodo odslej potekale muzejske in medgeneracijske delavnice. Svoj prostor dobiva klavir skladatelja in zborovodje Petra Jereba. Na ogled bo začasna fotografska razstava Društva Lila o Stari sodniji ter razstava o poteku obnove kleti fotografinje Sabele Porto Ares.

Slavnostni govorniki ob odprtju novih prostorov so bili minister za kulturo Republike Slovenije mag. Zoran Poznič, župan Občine Litija Franci Rokavec in direktorica Zavoda za kulturo, mladino in šport Litija Alenka Urbanc. Sledil je koncert litijskih glasbenih društev z dolgo tradicijo: Pevskega društva Lipa, Pevskega društva Zvon iz Šmartnega pri Litiji in Pihalnega orkestra Litija.

Projekt Dediščina nas povezuje je podprt preko LAS Srce Slovenije s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, Republike Slovenija in Občine Litija.