Ponudba Velike planine obogatena z novo tematsko potjo

16.
Avg

16. avgust 2019 – Po novem se lahko obiskovalci Velike planine odpravijo po novi tematski poti Po stopinjah pastirjev. Nova ponudba te vodilne kamniške turistične destinacije je bila predstavljena javnosti v sredo, 14. avgusta 2019, na začetni točki poti na Gradišču, najvišji točki Velike planine. Gre za prve rezultate istoimenskega projekta, ki je podprt preko LAS Srce Slovenije s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Ob tej priložnosti smo v LAS Srce Slovenije posneli tudi kratek film o projektu. 

Župan Občine Kamnik Matej Slapar je skupaj z direktorjem Velika planina d. o. o. Leonom Kedrom in direktorjem Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomažem Simetingerjem predstavil učno pot Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11 tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Kot je povedal župan Občine Kamnik Matej Slapar je ideja o povezavi, pod katero se bodo lahko predstavljali in promovirali vsi deležniki na planini, nastala pred štirimi leti, preko LAS Srce Slovenije pa je s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja končno uresničila. Pojasnil je, da je zasnovo za postavitev učne poti leta 2015 pripravilo 11 študentov iz oddelka za geografijo Filozofske fakultete, Ekonomske fakultete in Pravne fakultete z njihovimi mentorji. »Njim gre velika zahvala, da so pripravili idejo poti, s poudarkom na povezovanju deležnikov in razvoju edinstvenih turističnih programov. Prvi konkreten rezultat njihove ideje je danes predstavljeni projekt Po stopinjah pastirjev, s katerim obiskovalce na interaktiven način spodbujamo k odkrivanju Velike planine in jim obenem olajšamo spoznavanje njenih skritih kotičkov in zanimivosti. Doživljajska pot preko prostranih pašnikov ponuja preplet dih jemajočih razgledov in dediščino območja, ki na teh planinah še vedno živi in daje prostoru tako edinstven pečat.« Matej Slapar se je zahvalil vsem sodelujočim pri projektu, tistim, ki bodo hodili po poteh pastirjev, pa zaželel nepozabno doživetje.

Tudi direktor družbe Velika planina d. o. o. Leon Keder je z ureditvijo učne poti zadovoljen: »Postavitev tabel na Veliki planini je zgled sodelovanja več deležnikov – občine Kamnik, Zavoda za turizem, šport in kulturo ter družbe Velika planina d.o.o. Zadovoljni smo, ko vidimo, kako se obiskovalci ustavljajo, z veseljem prebirajo zgodbe s planine, opis znamenitosti in vidijo, kaj zanimivega jih še čaka na poti. Vsebinsko so zelo zanimive in poučne. Menim, da je učna pot zelo poučna, tako za domače kot tuje goste, verjamemo, da bo privabila tudi šole in druge skupine.«

»Veseli smo, da se je projekt, ki so ga pripravili študenti skupaj z Občino Kamnik, družbo Velika planina d. o. o. in nami, realiziral,« je dejal direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in dodal: »Gre za dober primer sodelovanja lokalne skupnosti in gospodarstva z izobraževalnimi institucijami. Želim si, da bi bilo takšnega sodelovanja še več. Ker pa na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik želimo izkušnjo turistov še izboljšati, pripravljamo tudi posebno izobraževanje za turistične vodnike po tej učni poti. Naša želja je, da bi pripravili tudi posebno aplikacijo za pomoč pri navigaciji od ene do druge table.«

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Za vsebino je odgovorna Občina Kamnik. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.