Posvet LAS na Koroškem

16.
Jul

16. julij 2019 – V petek, 12. 7. 2019 smo se predstavniki LAS podali na Koroško. Posvet LAS je organiziralo Društvo za razvoj Slovenskega podeželja, tokratni gostitelj je bil LAS Mežiške doline. Prvo smo prejeli topel mežiški pozdrav predstavnice LAS Mežiške doline, Viktorije Babič, nato pa še predsednika Milana Škafarja, ki nas je opozoril, da bomo vsi domov odšli kakšno kilo težji, saj pri njih en liter vode zaradi vsebnosti svinca tehta 2 kilograma.

Po predstavitvah aktualnih zadev v CLLD, smo preizkusili koroške dobrote, nato pa smo se po skupinah podali na raziskovanje podzemlja Pece. Prva skupina si je rudnik ogledala peš. S pravim rudarskim vlakom so se odpeljali v osrčje gore, od tam pa so rudnik s pomočjo vodnika prehodili. Na poti so spoznali zgodovino rudarjenja, s pomočjo razstavljenih eksponatov pa doživeli pravi »knapovski šiht«. Malo bolj športni tipi so se na ogled rudnika odpravili s kolesi. Prekolesarili so preko 5 kilometrov podzemne, ki se je začela v  eni dolini, zaključila pa v drugi.

Ko so leta 1994 s prenehanjem delovanja rudnika, nehali črpati vodo iz rudnika, je le ta zalila spodnje dele rudnika, do vodnega rova, po katerem danes voda prosto izteka iz rudnika. Zalito je vse do 12 obzorja (obzorij je bilo 20). Voda je zalila manjše in velike odkope, ki so danes dostopni samo s čolnom. Tako smo se malo bolj avanturistični podali na ogled rudnika s kajakom. Z vlakom smo se peljali do Unionskega vpadnika, od tod smo se peš spustili po stopnicah do nivoja vode, kjer so nas po kratkem sprehodu proti toku čakali kajaki. Sledila je vožnja po kristalno čisti vodi ter raziskovanje večjih ter manjših odkopanih rovov. Po končanem ogledu smo se ustavili v prostoru, kjer so nekoč shranjevali strelivo, zdaj pa je prostor namenjen strežbi pijač. V rovu je tudi urejen prostor za druženje, kjer se vsako leto odvijejo družabni dogodki (koncert, zabava, poroka…). Po ogledu rudnika smo si ogledali še muzej. Zbirke mineralov, rudnin, jamomerske pisarne in reliefa, rudarsko stanovanje, ter naravoslovne fotografije Maksa Kunca.

Po ogledu rudnika, smo bili polni zagona za razvijanje idej za projekte sodelovanja. Glede na to, da se občina Litija zavzema za razvijanje vsebin na temo rudarstva, smo iskali sogovornike v tej smeri. Izvedeli smo, da je kar nekaj predstavnikov LAS zainteresiranih za projekt na temo avtodomarstva. Interes je bil izkazan tudi na področju kulturne dediščine.

To so iztočnice, ki jih nameravamo do konca jeseni osmisliti ter v tej smeri pripraviti projekte, na način, da bi sledili naši območni viziji, ki pravi »z razvojem ljudi ustvarjamo prostor priložnosti za turizem, zdravje in dobro počutje“

Pred vstopom v podzemlje Pece.

Raziskovanje rovov v globinah rudnika, na 12. obzorju.

Ogled nekdanjega rudarskega stanovanja.