Raziskovanje zeliščnih zgodb v LAS Raznolikost podeželja

8.
Jul

8. julij 2019 – Poletje je čas, ko je raziskovanje Slovenije in spoznavanje dobrih praks veliko bolj prijetno, kot sedenje v pisarni. Predstavniki LAS Srce Slovenije in ostali LAS predstavniki, ki sodelujejo pri projektu Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, smo se skupaj z zainteresiranimi lokalnimi zeliščarji z veseljem odzvali povabilu LAS Raznolikost podeželja ter obiskali in preizkusili nekatere novo oblikovane zeliščne turistične produkte na širšem celjskem območju.

Zbrali smo se v Celju pri Zlatorogovi dvorani in se z avtobusom odpravili v Frankolovo, natančneje v majhno hribovito vasico Lindek, ki se nahaja med Celjem in Slovenskimi Konjicami. Na kmetiji Vrhivšek kmetujeta in z različnimi vsebinami dopolnjujeta svojo ponudbo Rudi Ramšak in Alenka Zapušek. V posebnem prostoru (jurti), ki je nastala v projektu Doživljajski zeliščni vrtovi, nam je Alenka zaupala svojo zgodbo in predstavila širok spekter uporabe konoplje, tako v prehrani in zdravilstvu, kot na ostalih področjih: kozmetika, tekstilstvo, gradbeništvo, avtomobilska industrija … Alenka pravi, da je ona tista, ki vrti jezik pri hiši, Rudi pa opravi večino fizičnega dela. Njuno glavno področje so predvsem zelišča. Menita, da nam prav zelišča priskočijo na pomoč v primeru neljubih situacij. Priporočata jih pri negi kože, za začinjanje jedi, zelo rada pa jih na kmetiji Vrhivšek s procesom parne destilacije spremenita tudi v eterična olja in hidrolate.

Po sladkanju z konopljinimi kukiji (brez THC), smo se iz ene hribovske vasice v občini Vojnik odpeljali v prav tako posebno in hribovito naselje Blatni vrh, ki spada v občino Laško. Na cesti pred poslopjem nas je pričakala Karmen Bračič, lastnica Zeliščne kmetije Plahtica. Kmetija je dobila ime po rastlini plahtica, ki ima na Blatnem vrhu naravno rastišče. Rastlina ima moč izločanja odvečne vlage v drobnih kapljicah vode na robovih listov, ki naj bi nekoč burila domišljijo alkimistov za pridobivanje zlata. Zakonca Bračič sta v rastlini dobila navdih za ekološko pridelavo zelišč.

Karmen nas je povabila do energetskih točk, pripravila kratko meditacijo, nato pa nas pospremila po svojem keltskem zeliščnem vrtu, ki je nastal v sklopu projekta Doživljajski zeliščni vrtovi. Ob koncu nam je postregla z zeliščnim namazom in Eliksirjem dolgega življenja, ki naj bi bil pripravljen po izvirnem kartuzijanskem receptu.

Sledila je vožnja do Celjske koče, kjer nas je s pohodnimi palicami v rokah sprejela tamkajšnja vodička. Ob poteh in travnikih smučišča Celjska koča so naravna rastišča zdravilnih zelišč in dišavnic. Ob tem so lastniki Celjske koče prišli do ideje, da se poleg že obstoječih poti, kot so gozdna učna pot, gobarska učna pot in druge, razvije tudi zeliščna pot. Pot Divja zelišča, ki je prav tako nastala v sklopu projekta Doživljajski zeliščni vrtovi nad mestom z informativnimi tablami na petih točkah, razkrivajo značilnosti in način uporabe kar 20 tukaj rastočih zelišč.

Na strmo pot so se nekateri podali s pohodnimi palicami, drugi pa smo v hrib sopihali brez njih. Vodnica nas je z nasmeškom na obrazu spodbujala in nas pri posamezni tabli izzvala z zelišči povezanimi vprašanji. Povedala nam je, da je del njihovega območja v Naturi 2000 ter da v bližini domuje sokol selec. Celjska koča z okolico je priljubljena turistična točka, ki nudi razgled na mesto celjskih knezov in skozi vse leto omogoča rekreacijo v naravi. Ob koncu poti smo si ogledali še delček gobarske poti in se seznanili z drevesnim horoskopom, ki je zaradi vremenskih nevšečnosti potreben prenove. Po vročem sprehodu smo si v Celjski koči privoščili zasluženo delno zeliščno kosilo.

Po kosilu smo se ustavili v TIC Laško, kjer so nam predstavili zeliščne zgodbe in izdelke iz njihovih krajev ter nas povabili na eno glavnih tamkajšnjih prireditev Pivo in cvetje, ki se vsako poletje odvija v Laškem.

Predstavitev projekta Doživljajski zeliščni vrtovi in kmetije Vrhivšek.

Predavanje o konoplji v jurti.

Zeliščni keltski vrt na zeliščni kmetiji Plahtica.

Voden ogled divjega zeliščnga vrta nad mestom.

Sprejem v TIC Laško in povabilo na dogodek Pivo in cvetje.