V LAS Srce Slovenije smo z električnimi kolesi dobili nov zagon

14.
Jun

14. junij 2019 – Predstavniki LAS Srce Slovenije in občine Kamnik smo se 12. 6. 2019, lepega sončnega jutra odpravili na Cerkljansko. Tokratni poudarek primera dobre prakse v okviru projekta E- nostavno na kolo je bil na gorskih električnih kolesih, mestnih električnih kolesih in sistemu za izposojo. Zbirno mesto je bilo na parkirišču žičnice Počivalo Smučarskega centra Cerkno, kjer nas je sprejel Andrej Zupan, predstavnik družinskega kolesarskega podjetja ProLoco

G. Zupan nam je povedal, da trend električnih koles zelo hitro narašča. V Sloveniji je bilo zadnja leta povpraševanje po električnih kolesih od 4 do 8 odstotno, letos pa je zanimanje za električna kolesa poskočilo. V tujini so električna kolesa prisotna že v vseh segmentih, tudi otroških. V sosednji državi Italiji je odstotek električnih koles že višji kot pri navadnih. V nadaljevanju je g. Zupan podrobno predstavil delovanje električnega kolesa, specifike posameznih ponudnikov, opozoril na razlike pri cenejših ponudnikih in hkrati odsvetoval predelavo običajnih koles v električna kolesa. Hitrost kolesa je zakonsko omejena in je 25 kilometrov na uro. Če se posameznik poganja močneje, se sistem ugasne, ker so takšni cestno prometni predpisi.

Vsaka generacija električnih koles ima boljše polnilne sposobnosti. Trenutno baterije držijo cca. 1000 kompletnih polnjenj. S polno baterijo pa lahko opravimo 30 km zahtevne poti v klanec, v primeru, da gremo na daljšo pot, pa nam bo baterija pomagala prekolesariti tudi 120 km. Način vožnje, teža kolesarja, konfiguracija terena, temperatura in druge podrobnosti so dejavniki, ki vplivajo na trajanje baterije. Da baterija ohrani daljšo življenjsko dobo, je pomembno, da jo pozimi odstranimo in jo shranimo na sobno temperaturo. Pomembno je, da s kolesarsko baterijo ravnamo tako kot z mobilnim telefonom, saj gre konec koncev za enako baterijo.

Po predstavitvi smo električna kolesa tudi preizkusili. Tisti najbolj zagreti so se z električnimi kolesi odpeljali do gostinskega objekta Alpska perla, kjer je sledila predstavitev Bike & fun parka Scott Cerkno. Član ŠD Pedal in vodja aktivnosti Bike & fun parka Scott Cerkno sta nam predstavila delovanje bike parka. Predstavila sta nam svoj način delovanja, ovire, s katerimi so se ob postavitvi parka srečevali, in izzive za naprej. Predvsem si želijo ustvariti še kakšno lažjo progo, ki bi bila primernejša za družine. Del kolesarske proge smo prehodili in bili veseli, da smo imeli športno obutev, saj so proge zelo adrenalinske.

Po kolesarjenju in pešačenju smo se z avtomobili odpeljali do večnamenskega centra Cerkno, kjer nas je pričakal Uroš Gnezda, direktor podjetja Vizijasport d.o.o. Predstavil je primer dobre prakse iz Velenja, kjer so skupaj z ŠC Velenje razvili MICikel, modularen avtomatiziran sistem za izposojo mestnih koles v urbanem okolju, kjer težijo k zmanjšanju motoriziranega prometa. V Velenju se je sistem MICikel zelo dobro prijel in temu je sledila že nadgradnja. Sistem se uspešno nadgrajuje in širi tudi v druga slovenska mesta. Sistem deluje po principu pridobitve uporabniške »pametne« RFID kartice, s katero si oseba lahko izposodi kolo na eni lokaciji, opravi vožnjo do druge lokacije in tam kolo vrne. Celoten sistem je informacijsko podprt in beleži vse izposoje, čas trajanja izposoj in zasedenost posameznih postaj.

Po koncu predavanja je sledila pogovorna delavnica med udeleženci, kjer smo govorili o različnih oblikah in namenu izposoje e-koles. Ugotovili smo da, je avtomatizirana izposoja primerna za izposojo koles občanom, v primeru izposoje koles turistom pa je bolj dobrodošla izposoja z izposojevalcem, saj obiskovalec tako dobi informacije o varni uporabi kolesa, hkrati pa mu izposojevalec lahko nudi tudi turistične in druge informacije.

Dan smo zaključili z izvrstnim kosilom. Sladkali smo se z idrijskimi žlikrofi, ki veljajo za tradicionalno posebnost tamkajšnjih koncev, res so bili dobri.

Predstavitev podjetja ProLoco.

Vožnja z gorskim električnim kolesom podjetja Proloco Trade d. o. o.

Predstavitev Bike & fun parka Scott Cerkno.

Vožnja z mestnim kolesom podjetja Vizijasport d. o. o.