S soncem obsijan Zeliščarski festival v Srcu Slovenije

10.
Jun

10. junij 2019 – Sobotni dan je bil, s soncem obsijan in ravno pravi za izvedbo Zeliščarskega festivala v Srcu Slovenije. Vas Slivna je dihala s skupnimi pljuči. Domačini so stopili skupaj in pomagali pripraviti čudovit dogodek, kjer je po zeliščih dišalo iz vseh smeri. Za sprejem je z velikim nasmeškom poskrbela bezgova gospodična, ki je obiskovalcem delila potrebne informacije. Ti so se ob zgodnjem prihodu lahko odločili za poslušanje predavanja zeliščarke Jožice Bajc Pivec, ki je na Kimovčem podu razlagala o bezgu in njegovih močeh. Ta čas je rokodelka Barbara Vrtačnik poskrbela za otroke na delavnici, kjer so ustvarjali z glino.

Stojnica LAS Srce Slovenije je bila dobro obiskana in vsi smo bili zadovoljni z izplenom. Predstavniki LAS Srce Slovenije smo poizvedovali o poznavanju LAS, sodelujoči pa so v zameno za izpolnjeno anketo lahko sodelovali v žrebu in dobili promocijska darila, nad katerimi so bili zelo navdušeni, saj so bila vmes tudi takšna, ki so na zadnjem KTZ ocenjevanju dobila certifikat kakovosti.

Malo pred dvanajsto se je okrogli mizi na temo »Podjetništvo v zeliščarstvu« dogodku pridružila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Poudarila je, da ima Slovenija izjemne pogoje za razvoj butičnega kmetijstva, katerega del predstavlja tudi zeliščarstvo. Ministrica je izpostavila tudi nujnost podjetnega pristopa in možnosti medsebojnega povezovanja.

Glede na to, da je kulinarika velik del slovenske kulture, se je tudi na zeliščarskem festivalu veliko vrtelo okrog hrane. Potekale so različne delavnice, kjer so se med drugim obiskovalci naučili narediti zeliščne dobrote in pico. Gospe iz zavoda GOST so slepe in slabovidne, a kdor jih je gledal pod prste, si ne bi mislil, da lahko izpod njihovih rok nastanejo tako lepi in okusni žlikrofi, ki so šli za med. Veliko navdušenje je požel tudi ovčji sladoled z okusom bezga, ki se je prodajal na eni od stojnic. Društvo Uživaj življenje je poskrbelo, da je bila ponudba primerna tudi za vegane.

Obiskovalci so poleg fizičnega telesa nahranili tudi svojo dušo. Za to je poskrbela pevka Ditka z otroci, saj jih je s svojimi nežnimi melodijami odpeljala v nov svet, jim segrela srce in narisala nasmeh na obraz.

Dogodek je popestrila bogata ponudba na stojnicah. Tisti, ki so si želeli narediti zalogo zeliščnih čajev, mazil ali zeliščnih tinktur in dodatkov so prišli na svoj račun. Prav tako tisti, ki so želeli kupiti unikatne rokodelske izdelke iz lesa, gline in drugih materialov. V ospredju so bili ponudniki z območja Srce Slovenije in predstavniki LAS, ki sodelujejo pri projektu ITP zeliščarske dediščine. Seveda so priložnost za prodajo dobili tudi posamezniki, katerih izdelki so sovpadali z zeliščno tematiko.

V popoldanskem času se je zvrstila še vrsta predavanj in delavnic. Vlasta Mlakar je povedala vse o ljudskem zdravilstvu, Anton Komat o tradicionalnih ekoloških znanjih, Nataša Ferant pa je govorila o razvoju vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin. Vsi željni sprehoda in novih znanj o rastlinah so se sprehodili po bližnjih travnikih  in si pod vodstvom Mojce Bokal nabrali rastline za herbarij. Na delavnici zeliščarke Sabine Grošelj so udeleženci izvedeli vse o milu. Zeliščarka jim je predstavila razlike med hladnim in toplim postopkom izdelave mila ter vrsto zapovedi, ki se jih je pri posameznih postopkih potrebno držati.

V programu Zeliščarskega festivala v Srcu Slovenije, ki se je odvijal tokrat drugič zapored, so bila zelišča vpeta v vsak košček dogajanja in vzdušje je bilo zelo prijetno. Zeliščarski festival, ki je bil podprt iz projekta Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru razvoja podeželja 2014–2020, je bil med organizatorji in obiskovalci tako dobro sprejet, da posamezniki že razmišljajo o tem, da bi lahko postal tradicionalen.

Seznanjanje obiskovalcev z Lokalno akcijsko skupino Srce Slovenije

Glasbeno je dogodek obarvala pevka Ditka. Pomagali so ji tudi učenci glasbene šole Kokalj.

Ovčji sladoled z bezgom je bila tokratna uspešnica, vse pohvale EKO kmetiji Vovše.

 

Ponudba na zeliščni tržnici je bila zelo pestra. Med njimi sta bila tudi Danijel in Vesna Povše, ki sta pred kratkim za nekaj svojih izdelkov prejela certifikat Srca Slovenije.

 

V času kosila so si obiskovalci lahko kupili krepko krompirjevo juho, z dodatkom ovčjega jogurta in nasekljanimi zelišči po svojem izboru, posladkali pa so se z ocvrtim bezgom.

 

Barvanje mavričnih metuljev s pomočjo rastlin.

Zeliščarka Sabina Grošelj je na eni od delavnic udeležence podučila o izdelavi mila, o njihovi uporabi in uporabi zdravilnih rastlin v kozmetične namene.