O kolesarskih dobrih praksah v Srcu Slovenije

31.
Maj

31. maj 2019 – Na samem začetku izvajanja projekta sodelovanja LAS E-nostavno na kolo spoznavamo partnerji dobre prakse na območjih sodelujočih lokalnih akcijskih skupin. Po prvih dveh srečanjih v Medvodah in Kranjski Gori smo si v sredo, 29. maja 2019 ogledali dobre prakse na domačem terenu v Srcu Slovenije. Začeli smo v Keršmančevem parku v Kamniku, kjer nam je Alenka Babnik z Občine Kamnik predstavila projekt Kamniška Bistrica – zelena os regije, ki povezuje občine Kamnik, Domžale in Dol pri Ljubljani od leta 1999. 

Gre za ambiciozno zastavljeno vizijo ureditve obvodnega prostora ob Kamniški Bistrici z namenom razvoja ekološkega, kulturnega in rekreativnega turizma. V občini Kamnik so uspeli v teh letih urediti pomemben del obvodnega prostora, ki tako spet pridobiva na pomenu in postaja med lokalnim prebivalstvom vse bolj priljubljen prostor za preživljanje prostega časa.

Sledil je ogled Športnega parka Zaboršt v občini Dol pri Ljubljani. Tam sta Senad Kumalić in Suzana Jamšek iz Občine Dol pri Ljubljani predstavila izvedbo projekta, ki vključuje rolkarsko stezo s s t. i. pump-up koloparkom in zunanjimi fitnes napravami. Kolopark je med domačini odlično sprejet, na kar kaže njegova polna zasedenost. Zaradi dežja žal nismo mogli izvesti možnosti preizkusa kolesarske proge s kolesi Kolesarskega servisa Vidic.

Nazadnje smo se ustavili še na Kolesarski točki Srca Slovenije v Gostišču Vegov hram v Dolskem, kjer nas je sprejel mlad podjetnik Tine Zupančič. Predstavil je projekt ureditve kolesarske točke, ki je bil sofinanciran s strani LAS Srce Slovenije z evropskimi sredstvi za razvoj podeželja. Izposojevalnico koles za goste, ki prenočujejo v domačem gostišču, nadgrajujejo s ponudbo edinstvenih kolesarskih izletov, ki jih izvajajo za tuje goste tako po Srcu Slovenije kot tudi v drugih delih Slovenije. Predstavil je tudi druge razvojne ideje, ki jih imajo namen z bratom in drugimi družinskimi člani uresničiti v prihodnjih letih. Del njihove gostinske ponudbe smo lahko spoznali ob mreženju in medsebojni izmenjavi idej, s katerima smo tudi tokrat zaključili naše druženje.

Projekt E-nostavno na kolo sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Poleg LAS Srce Slovenije sodelujejo v projektu še LAS Gorenjska košarica, LAS S Ciljem, LAS Loškega pogorja in LAS Za mesto in vas.

V občini Kamnik urejajo rekreacijske površine ob Kamniški Bistrici.

Kolopark v Dolu pri Ljubljani je med domačini zelo priljubljena točka za rekreacijo in druženje.

Kolesarjenje kot 5-zvezdnični turistični produkt za turiste, ki prihajajo v Slovenijo – Tine Zupančič, LB&T Vegov hram.