Predstavniki LAS v Prekmurju nabirali nove izkušnje

20.
Maj

20. maj 2019 – V četrtek, 16. maja 2019, smo se odzvali povabilu Stičišča NVO osrednje Slovenije in z njimi odšli »čez planke«. Udeležili smo se ekskurzije z namenom, da si ogledamo dobre prakse v Pomurski regiji. Prva postojanka je bila v Bistri hiši (Smart house) v Martjancih. Spoznali smo Lokalno razvojno fundacijo za Pomurje (LRF), ki deluje kot strokovni podporni center za razvoj nevladnih organizacij v pomurski regiji ter predstavlja kompetentnega soodločevalca, aktivno vključenega v pripravo in oblikovanje razvojnih in strateških programov posebej na lokalni in regionalni ravni.

Predstavnica LRF nas je sprejela, nas pogostila z zajtrkom in nam predstavila njihove projekte, temu pa so sledile predstavitve še ostalih predstavnikov tamkajšnjega območja.

Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src nam je predstavilo nekaj odmevnejših zbiralnih akcij (Podari zvezek) in preostalih aktivnosti, ki so namenjene ranljivim skupinam. Direktor Zavoda Korak naprej Aleš Cipot nam je predstavil socialno podjetje, ki razvija in promovira ponovno uporabo, osvešča o odgovorni potrošnji in varovanju okolja, zaposluje osebe iz ranljivih
skupin na trgu dela, zagotavlja socialno vključenost ter organizira izobraževanja otrok in mladostnikov. Zavod ima poleg otroške komisijske prodajalne tudi šivalnico, kjer ustvarjajo
reciklirane tekstilne izdelke.

Invalidski upokojenec in prejemnik državnega priznanja na področju prostovoljstva Milan Osterc je predstavil svoje delo v najrazličnejših nevladnih organizacijah, predvsem s področja socialne
dejavnosti ter zdravja. Seznanil nas je z Mednarodno zvezo transplantiranih Jugovzhodne Evrope, Seen-transplant, katere soustanovitelj in koordinator je. Poudaril je pomembnost darovanja
organov v primeru smrti, saj: »En darovalec organov lahko reši 8 življenj«.

Predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek je predstavil svoje široko področje dela. Povedal nam je, da deležnike na temo turizma ne vabi več na delavnice, temveč na razmišljevalnice, saj jih želi spodbuditi k ustvarjanju skupnih, širših zgodb, ki med drugim sledijo tudi strategijam. V planu ima večji izziv, in sicer načrtno delo z mladimi, ki predstavljajo velik potencial v razvoju turizma v Pomurju.

Spoznali smo tudi socialno podjetje Zrirap, kjer izobraženi mladi sodelujejo z nekdaj brezposelnimi šiviljami z Mure ter invalidnimi osebami. Združili so znanja in zanimanja in tako so nastali raznovrstni izdelki, med katerimi so rastline v ospredju. Kar se na njihovem eko vrtu pridela, se kasneje predela in proda v centru Beltincev ter v drugih bio trgovinicah. Svežo zelenjavo pa prodajajo kar v kiosku ob njivi.

Na temo rastlin se nam je predstavila tudi Brigita Šušteršič. Predstavila nam je društvo Zmorem domače, ki spodbuja samooskrbnost. V okviru društva organizira brezplačne delavnice, vsako leto oblikuje vrtnarski dnevnik, piše knjižice, sicer pa je aktivna blogerka ter srečna mamica treh otrok.

Tadeja Pitz Prasl iz Zavoda Ac nas je seznanila z metodami tehnike NLP in mediacije. Izpostavila je njihovo pomembnost tako v domačem kot širšem socialnem okolju.

Sledil je ogled dobre prakse v Šalovcih. Obiskali smo Koreniko, zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb. Sprejel nas je direktor Goran Miloševič, nas popeljal po prijetnem delovnem prostoru ter nam predstavil primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja. Z zanimivim in ciljno usmerjenim pristopom, močno voljo ter s pomočjo različnih projektov, se podjetje uspešno razvija. Na dvajsetih hektarjih zaposleni pridelajo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo ter jih predelajo v ekološke izdelke. Ustvarili so uspešno lastno blagovno znamko ekoloških pridelkov in izdelkov, ki jih ponujajo v eko trgovinicah po Sloveniji in na spletu. Ogledali smo si skrbno negovan vrt ter domovanja številnih domačih živali, ki razveseljujejo predvsem mlade obiskovalce. S prihodom številnih obiskovalcev se je dejavnost na kmetiji začela razvijati v turistično in gostinsko smer. Na eko-socialni kmetiji si prizadevajo tudi za dobre odnose v lokalnem okolju. Društvo Mozaik je eden od pokazateljev, da je ljudem mar tudi za brezdomne osebe, saj jim s svojo podporo poskušajo osmisliti življenje. Z namenom po večji skrbi in vključitvi starejših so se na kmetiji podali v projekt »Center za medgeneracijsko sodelovanje Štorklja«, kjer nameravajo s pomočjo sredstev EKSRP renovirati eno od okoliških stavb in jo spremeniti v medgeneracijski center za druženje ter dnevno varstvo starejših. Po vsem videnem in povedanem nas je Goran Šoster povabil na okusno pomursko kosilo, ki so ga iz domačih dobrot pripravile tamkajšnje kuharice.

Naša zadnja postojanka je bil paviljon Expano, ki je bil skozi projekt »Vrata v Pomurje – regijski promocijski center«, financiran s strani ESRR. Projekt, vreden 6 mio evrov, je aprila odprl svoja vrata in z interaktivnimi, zabavnimi in poučnimi vsebinami že beleži lep obisk.

 

 

Predstavnica društva Pomagajmo odprtih src

Ekološki vrtovi na Eko socialni kmetiji Korenika

Živali na kmetiji

Paviljon Expano

Razstava v Expanu

Soboško jezero