Lesarius - zbiranje informacij iz lokalnega okolja in nabiranje izkušenj iz tujine

13.
Maj

13. maj 2019 – Projekt Lesarius združuje partnerje, katerih glavni skupni cilj je postavitev sodobnega lesarskega muzeja. Vodilni partner Center za zunanjo ureditev iz Velike Preske ter partnerji  Mizarstvo Kos, Turistično društvo Polšnik in Vinogradniško društvo Štuc iz Šmartna pri Litiji se ukvarjajo z raziskovanjem dediščine na področju lesarstva v lokalnem okolju. V okviru projekta člani TD Polšnik že obiskujejo krajane in zbirajo informacije o poklicih tesarja, mizarja, kolarja, sodarja in rezbarja, saj so v preteklosti predstavljali pomemben del obrti v našem območju.

Z namenom pridobivanja novih znanj in izkušenj so v okviru projekta organizirali ekskurzijo v Avstrijo, natančneje v Riedau. Partnerji, podjetniki in ostali posamezniki, ki sodelujejo pri projektu Lesarius so si v mesecu marcu ogledali uspešno mednarodno podjetje Leitz, ki izdeluje profesionalno orodje za obdelavo lesa in umetnih materialov in ima podružnico tudi v Sloveniji. Podjetje se uvršča v sam svetovni vrh glede inženirskih inovacij, optimizacije procesov in urejenosti proizvodnje. Ppred kratkim so zgradili lastno vajeniško delavnico, saj veliko pozornost namenjajo tudi izobraževanju mladih kadrov.

Po zaslugi prejšnjega direktorja podjetja Leitz, ki je svojo zbirateljsko strast do starih obrtniških orodij oz. predmetov združil s podjetništvom je nastal muzej, ki se odlično dopolnjuje s podjetniško dejavnostjo. Muzej predstavlja pomembno vlogo pri ohranjanju dediščine v tistih krajih. Podobno zgodbo; sodelovanje podjetja pri snovanju muzeja, vidijo tudi pri postavitvi muzeja na Veliki Preski.

Udeleženci ekskurzije so dobili zagon in odslej s še večjim zagonom delajo v smeri ozaveščanja in ohranjanja kulturne dediščine.