V Mestnem muzeju Litija se dogaja tudi spomladi

11.
Apr

11. april 2019 – Konec marca je bilo v litijskem mestnem muzeju ponovno živahno. V organizaciji Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno je prva delavnica izdelovanja peharjev pod vodstvom Brigite Rozina. Delavnica je bila organizirana v pravem času, saj so velikonočni prazniki že pred vrati. Udeležba na delavnici je bila zelo uspešna, zato so delavnico v začetku aprila ponovili.

V prvi polovici meseca je Meta Remec iz Inštituta za novejšo zgodovino izvedla zanimivo predavanje. Udeležencem je predstavila higienske navade naših prednikov na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Razložila je, kakšne so bile razlike v higieni med mestom in podeželjem, kaj je botrovalo k spremembam, da so začeli spodbujati umivanje in kakšne težave so imeli pri prebivalcih, ki se niso želeli priklopiti na vodovod.

Kruh je bil nekoč glavna jed naših prednikov in še vedno je velik del tradicionalne prehrane. Prihodnja delavnica, ki jo bodo izvedli 16. 4. 2019 z lokalno šolo, je tako namenjena peki kruha. Na delavnici bodo učencem približali peko na tradicionalni način in kruh zamesili z drožmi, ki zadnje čase spet pridobivajo na veljavi.

V mesecu maju, ko bo bezeg v polnem razcvetu, je predvidena nova kulinarična delavnica.