Projekt, ki povezuje domačine na predavanjih in delavnicah

19.
Feb

19. februar 2019 – Projekt »Dediščina nas povezuje«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj,  uspešno deluje v smeri popularizacije dediščine med litijskimi prebivalci. V mesecu januarju je bilo s strani ZKMŠ (Javnega zavoda za kulturo, mladino in šport Litija), ki je eden od partnerjev pri projektu, izvedeno predavanje o zgodovini Stare sodnije. Predavanje s številnimi podrobnostmi o gradnji, ki ga je pripravila kustosinja Mestnega muzeja Litija dr. Tina Šuštaršič, je zbudilo precejšnje zanimanje med ljudmi in obisk predavanja je bil nad pričakovanji. Beseda je tekla o najdenih načrtih, vključno z razpisom za gradnjo te častitljive litijske zgradbe. Ponudbe in računi več kot 20 stavbenikov in obrtnikov razkrivajo, kdo vse je sodeloval pri gradnji in opremljanju »najlepše stavbe« v mestu, kot ji rečejo v litijskem muzeju.

Januarja je v prostorih potekalo še eno obujanje slovenske zgodovinske dejavnosti,  ki je včasih, še posebej na podeželju,  zapolnila marsikateri jesenski in zimski večer. Projektni partner Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno je pripravilo tri ustvarjalne delavnice. Ustvarjali so z listjem koruznega storža – ličjem.  V sklopu delavnic so v skupini 20 udeležencev izdelali umetelne peharje, predpražnike in copate. Poleg uporabne in estetske vrednosti samih izdelkov je velikega pomena ohranjanje tradicije izdelave predmetov iz ličja.

V februarju so organizatorji, na podlagi velikega zanimanja ljudi, ponovili predavanje o zgodovini Stare sodnije. Ponovila se je odlična udeležba, radovedneže so napajala zgodovinska dejstva, s katerimi so si nekateri tešili arhitekturno in stilsko  radovednost, mnogi  pa so v predstavitvi predvsem iskali potrditev svojih zgodovinskih korenin, kot krajana in Slovenca, saj na primer obstaja nekaj, kar povezuje Litijana in Ljubljančana: isti graditelj ljubljanske opere, pošte, pivovarne Union in stare sodnije v Litiji.  Ljudi očitno zanima preteklost, na kateri so zrasli, in tudi obujanje spominov na stavbo, v kateri so mnogi gulili šolske klopi, dodaja svoje k priljubljenosti le-te.

Februarja so se članice Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje potrudile in v izložbi TIC Litija pripravile razstavo izdelkov iz ličja, ki so jih ustvarile v preteklem mesecu v sklopu delavnic, ki so potekale v Mestnem muzeju Litija. Razstava bo na ogled do 20. marca 2019. Vabljeni k ogledu!

Vabljeni tudi na ponovitev  delavnice  izdelovanja premetov iz ličkanja, ki bo tokrat potekala 21. februarja ob 18.00 v Mladinskem centru Litija. Mentorica bo mlade naučila, kako izdelati predmete iz listja olupljenega koruznega storža. Izdelali bodo uporabne, lepe in ne nazadnje tudi razgradljive izdelke, kot so peharji, posodice, copati in drugo.