Dediščina povezuje Litijane

29.
Nov

29. november 2018 – Občina Litija je v letošnjem letu pristopila k obnovi kletnih prostorov Stare sodnije, kulturnega spomenika lokalnega pomena, v katerih bo deloval Mestni muzej Litija. V oktobru so se obnovitvena dela uspešno zaključila, partnerji projekta pa so že začeli z izvedbo druge faze projekta. Poleg Občine Litija, ki je poskrbela za investicijski del naložbe, sodelujejo v projektu že omenjeni Mestni muzej Litija (ZKMŠ Litija), Izobraževalni center Geoss d. o. o., Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno in Pevsko društvo Zvon. Litija bo s tem pridobila nov prostor za povezovanje, druženje in medgeneracijsko sodelovanje. 

V Mestnem muzeju Litija se v tem času že intenzivno pripravljajo na odprtje treh razstav, ki se bo zgodilo v juniju v prihodnjem letu. Gre za muzejske razstave o zgodovini Stare sodnije, mesta Litija in njegovih prebivalcev. Pripravili so izbor razstavljenih predmetov, v pripravi so spremljevalni teksti, išče se tudi izvajalce, ki so primerni za tehnično izvedbo razstav. V pripravi so že tudi tematske delavnice in zanimiva predavanja iz zgodovine, ki jim bomo lahko prisluhnili v prvi polovici prihodnjega leta.

Občina Litija si z vsemi temi aktivnostmi prizadeva za popularizacijo dediščine med prebivalci, varovanje in spoštovanje kulturne dediščine ter njeno kvalitetno predstavitev javnosti.

Operacijo Dediščina nas povezuje sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.