Rokodelci iz vse Slovenije na Miholovem sejmu v Veržeju

1.
Okt

1. oktober 2018 – V nedeljo, 30. 9. 2018, se je v Veržeju odvil tradicionalen Miholov sejem, ki s kvalitetno ponudbo na stojnicah ter zanimivim spremljevalnim programom skrbi za promocijo rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin v širšem Pomurju. Tokratni program dogajanja smo popestrili z zaključnim dogodkom projekta sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev, na katerem smo sodelovali partnerji projekta – slovenske lokalne akcijske skupine s svojimi rokodelci

Obiskovalcem so se predstavili rokodelci iz devetih rokodelskih centrov Slovenije in rokodelci, vključeni v LAS projekt povezovanja Zgodbe rok in krajev. Namen slednjega je, da ustvarja bolj vzpodbudno okolje za razvoj rokodelstva v Sloveniji, povezuje pa 11 lokalnih akcijskih skupin širom Slovenije: LAS Srce Slovenije, LAS Dobro za nas, LAS Dolenjska in Bela krajina, Partnerstvo LAS Zasavje, LAS Med Snežnikom in Nanosom, LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, LAS STIK, LAS Prlekija, LAS Notranjska, LAS S CILJem in LAS Mežiške doline.

Bogat program Miholovega sejma je privabil številne obiskovalce in ponudnike. Dan se je začel z zaključnim dogodkom Projekta sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev v dvorani Zavoda Marianum, ki sta se ga poleg vodij in predstavnikov lokalnih akcijskih skupin udeležila tudi poslanka NSi Ljudmila Novak in predsednik državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, ki je izkazal podporo pri ureditvi rokodelstva na nacionalni ravni. Sodelovanje rokodelskih centrov Slovenije in lokalnih akcijskih skupin je obrodilo prve sadove na področju urejanja rokodelstva. Zbrane je pozdravil tudi predsednik LAS Srce Slovenije Željko Savič. V Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej je bila ob tej priložnosti odprta tudi razstava rokodelskih izdelkov Zgodbe rok in krajev, ki bo na ogled vse do konca novembra in za katero so prispevali svoje izdelke rokodelci, ki sodelujejo v projektu Zgodbe rok in krajev. 

Praznično druženje se je v popoldanskem času nadaljevalo pred rokodelskim centrom. Po povorki folklornih skupin se je program nadaljeval z razglasitvijo najboljše prleške tünke in mesa iz zaseke, nastopil je pihalni orkester KUD Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru, ob koncu pa so na MiHeC festu nastopile še otroške folklorne skupine.

Po zaslugi lokalnih akcijskih skupin, ki sodelujejo v projektu Zgodbe rok in krajev, je bilo letos še posebej bogato tudi sejemsko dogajanje. Poleg stojnic, kjer so rokodelci in drugi lokalni ponudniki ponujali svoje izdelke, so se pred rokodelskim centrom odvili tudi številni prikazi rokodelskih znanj: pletenje slamnatih kit, izdelovanje vrti, rezbarjenje, klekljanje, štrikanje, pletenje košar in podobno.

Projekt sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Predstavitev rezultatov projekta Zgodbe rok in krajev

Pozdravni nagovor g. Gorana Šosterja, LAS Prlekija

Srečanje mag. Dejana Židana in Željka Saviča, predsednika LAS Srce Slovenije, z rokodelci

Rezbar Marijan Vodnik iz Srca Slovenije

Zeliščarka Jožica Bajc Pivec iz Srca Slovenije

Rokodelke Moravške doline z oblikovalko Jano Vilman Proje

Pletenje slamnatih kit, KUD Fran Maselj Podlimbarski, Krašnja, Srce Slovenije   

Razstava Zgodbe rok in krajev, na kateri so na ogled tudi izdelki Srca Slovenije

Več fotografij