Vikend odprtih vrat v Srce Slovenije privabil številne mlade obiskovalce

10.
Sep

10. september 2018 – Drugi septembrski vikend, od 7. do 9. septembra 2018, se je v Srcu Slovenije veliko dogajalo. Skoraj 50 turističnih ponudnikov iz občin Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji je pripravilo posebno ponudbo za obiskovalce, tokrat s poudarkom za otroke in družine. Obiskovalci so spoznavali območje Srce Slovenije, domače in sosednje kraje, navezali stike s prijaznimi domačini in bili deležni aktivnih ter raznolikih doživetij.

V Kamniku so obiskovalci lahko preizkusili svojo umetniško žilico v Kulturno umetniškem društvu Hiša keramike, zakaj pa ne majolka, kjer so otroci s svojimi starši uživali ob izdelovanju piščali in se posladkali s slivami in pecivom. Alenka Mele, članica društva, nam je zaupala:»Nekatere udeležence je oblikovanje gline tako prevzelo, da niso potrebovali pomoči, ob tem pa so ugotovili, da jih delo z glino pomirja. Otroci so bili tako navdušeni, da niso želeli zaključiti z delavnico«. Čudovit sončen dan in brezplačen voden ogled sta na Veliko planino zopet privabila veliko obiskovalcev. Za otroke so s sladkim presenečenjem poskrbeli na Grajski terasi, ki ponuja najlepši pogled na Kamnik, in v Slovenia ECO resort, kjer so uživali ob spoznavanju živali in navezovanju stika z njimi v okviru vodenega hranjenja, na koncu pa so se osvežili še z domačim ledenim čajem. Navdušence kampiranja so s popusti pričakali v Kampu Alpe in Kampu Resnik. Za vse, ki so želeli spoznati okuse Kamnika so z degustacijo tuhinjske file poskrbeli v priznanih gostilnah Repnik in Pri planinskem orlu. Ribiči so si svoje kosilo lahko ulovili v Ribogojnici Mihovc. V Domu v Kamniški Bistrici so pripravili pokušino žganja iz vršičkov in storžev ruševja. V Arboretumu Volčji potok so obiskovalcem ob nakupu družinske vstopnice podarili čebulice tulipanov. V Zdravilnem gaju Tunjice so ob 20. letnici za obiskovalce pripravili zdravilno meditacijo in razgibavanje ob zvokih gonga, v Termah Snovik pa vodeno telovadbo, pohod po bosonogi poti in Kneippove oblive. Za ljubitelje butičnih izdelkov so Pod skalo pripravili pokušino piv lokalnih pivovarjev, v trgovini Zlata ptička pa dobrote lokalnih butičnih ponudnikov.V letošnjem letu smo v Vikend odprtih vrat v Srcu Slovenije uspešno vključili tudi učence lokalnih šol. Učenci OŠ Marije Vere so tako predstavljali svoj turistično-raziskovalni projekt JAMFEST v času trajanja Vikenda odprtih vrat na Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

V starem mestnem jedru Litije se je dogajanje začelo že v petek zjutraj s snemanjem oddaje Dobro jutro s številnimi sodelujočimi. Rdeča nit dogodka, ki so ga na trgu pripravili v TIC Litija, je bila lokalna kulinarika s pristnimi domačimi dobrotami. Pri dogajanju na trgu so kot obiskovalci sodelovali tudi dijaki Gimnazije Litija. Nepozabno doživetje so za vse obiskovalce pripravili v vasi Slivna. Učenci iz POŠ Vače so obiskali sokrajanko Barbaro Vrtačnik, ki jim je razkazala staro Domačijo Pr’ Škundr, in z njo navdušeno ustvarjali, za konec pa so se preizkusili še v delu na lončarskem vretenu. Svoja likovna dela so razstavljali na Škundrovi domačiji in v Pustolovskem parku Geoss, kjer so zanje pripravili preizkušnjo poguma. Bivanje v krošnjah je z delavnico gozdno-sproščujočega razvajanja pritegnilo številne obiskovalce. Za vse, ki so si zaželeli vpogleda v preteklost so v Mestnem muzeju Litija in Muzeju Petra Svetika na Vačah pripravili brezplačne vodene oglede. Rudnik Sitarjevec je komaj sprejel vse vedoželjne otroke in odrasle, ki so želeli spoznati delo rudarjev in zgodovino rudnika ter prisluhniti pravljicam Darinke Kobal. Ena od obiskovalk je povedala: »Moji fantje so bili včeraj nad rudnikom tako navdušeni, da smo danes morali priti še enkrat.« Zavod 16 podkvic je pripravil brezplačno jahanje, v katerem so uživali predvsem otroci. Volk Turjaški je obiskovalce popeljal na duhovno terapevtsko pot na Gradu Sveta Jurjeva gora. Obiskovalci Turistične kmetije Pr’ Krjan so se okrepčali z okusnim nedeljskim kosilom. Na Vikendu odprtih vrat so sodelovali še Center za zunanjo ureditev in Okrepčevalnica Kuhla.

V Lukovici so članice Kulturno umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje pripravile prikaz starih navad, ki je vzbudil veliko zanimanja pri obiskovalcih. Izvedle so delavnico pletenja kit iz sedmih slamic. Delavnico je spremljalo petje in ples, s katerim so pričarali vzdušje, ki je nekoč vladalo v starih kmečkih hišah. Na bližnji Ekološki kmetiji Pr’ Matožet so v nedeljo obiskovalce popeljali na sprehod po starem sadovnjaku, nasadu jagod in špargljev ter jim pokazali zanimivo zbirko starinskih oblačil in orodja. Športno konjeniško društvo Bregar je organiziralo zelo obiskan Marjanov memorial – turnir v malem nogometu, dan pa so nadaljevali z zabavnim programom za vse generacije. Poskrbeli so za druženje s ponijem, za napihljiva igrala, družabne igre in vožnjo s kočijo. V Gostilni in pizzeriji Furman so postregli z okusnim hišnim kosilom, solato z domačega vrta in doma narejeno sladico. Pri Čebelarski zvezi Slovenije so obiskovalce popeljali po učni čebelarski poti, okušali so lahko tudi različne vrste medu. V soboto je Prostovoljno gasilsko društvo Lukovica z gasilsko veselico proslavilo 130-obletnico delovanja. V FitBoom Studiu je potekal maraton aerobike in zumbe. Otroci, ki so prišli pred delavnico Avto Kveder v Lukovici, so bili navdušeni. Brezplačno so se lahko preizkusili v vožnji z električnim trial motorjem. Ena od obiskovalk je povedala: »Nismo vedeli, da v Lukovici obstaja možnost vožnje s trial motorji. Otrokom se je danes izpolnila želja, saj so si že nekaj časa želeli tega.« Najmlajši so slikali na kamen pod mentorstvom Likovne sekcije Društva upokojencev Lukovica, na kateri so sodelovali tudi učenci domače OŠ Janka Kersnika.  Učenci iz PŠ Krašnja pa so bili povabljeni k sodelovanju k že omenjenemu dogodku v organizaciji KUD Fran Maselj Podlimbarski.

V Moravčah so na Kmetiji pr’ Cesar za lačne pripravili večerjo cesarjev, v Planinskem domu Ušte – Žerenk pa so vsi obiskovalci lahko ob slastnem zavitku uživali v razgledu s terase.

V Šmartnem so se v petek učenci iz domače Osnovne šole Šmartno pri Litiji udeležili vodenega ogleda trga in obiskali lončarsko delavnico pri Barbari Dacar. »Nisem vedel, da imamo v Šmartnem toliko zanimivih stvari,« je rekel eden izmed mladih obiskovalcev Vikenda odprtih vrat. Pod odličnim vodenjem Jerneja Kotarja so si mladi in malo starejši ogledali znamenito šmarsko katedralo, rojstno hišo Slavka Gruma, staro telovadnico, kapelico na Pungrtu, najstarejšo hišo na hribu in ostale značilne šmarske hiše, ki jih vidimo, pa o njih premalo vemo. Ogled so zaključili pri ustvarjalki keramike Barbari Dacar. Otroci so zavrteli lončarsko vreteno in si izdelali skodelico. Etnološko društvo Jurija Humarja je v soboto pripravilo predstavitev življenja primskovškega gospoda Jurija Humarja in rastoče knjige Primskovo. Na potovanje v preteklost so se podali obiskovalci Domačije Spominov Samec. V nedeljo se je za grajskimi zidovi Bogenšperka odvijala tržnica, kjer so se predstavili rokodelci in ponudniki lokalnih proizvodov. Med tem, ko so se starši sprehajali med stojnicami Zeliščarske kmetije Pr’ Janez, kjer obiskovalce sprejeli z domačim metinim ledenim čajem in izbrano ponudbo zeliščnih izdelkov, Eko kmetije Vodnjov, kjer so lahko poizkusili sadne lističe, ki jih pripravljajo po posebnem receptu, Barbare Dacar, kjer so lahko izbirali med unikatnim nakitom in keramičnimi izdelki in Ambrož kreacij, kjer so ponudili ročne izdelke iz lesa, so se otroci udeležili ustvarjalnih delavnic v organizaciji Javnega zavoda Bogenšperk. V grajski krčmi so vse obiskovalce ob naročilu sladice presenetili še s kavo. Navdušenci nad zelišči so na domačiji Pivec v Vratih spoznavali aktualne zdravilne rastline, si ogledali zeliščni vrt izkušene zeliščarice in poizkušali zeliščne čaje in namaze. V Sekciji za zelišča Športnega društva Javorje so z zdravilnimi energijami Javorske energijske poti poskrbeli za vse obiskovalce, turistična kmetija Na hribčku v Veliki Štangi pa je obiskovalcem postregla z okusnim kosilom.

Vikend oprtih vrat v Srcu Slovenije je del projekta LAS Srce Slovenije. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.

  

Več o dogajanju: www.srce-slovenije.si/turizem/vikendi