Zeliščarski festival Srca Slovenije

6.
Sep

Vabljeni v  soboto, 22. septembra 2018 na Zeliščarski festival na gradu Bogenšperk. Pripravili smo pester in zanimiv program za vse generacije. Poudarek festivala je na avtohtonih slovenskih zeliščih, kot sta kopriva in bezeg. Pripravljen imamo strokovni, kulturni, kulinarični in animacijski program. Predstavili se bodo zeliščarji in ponudniki pristnih dobrot lokalnega okolja.

Pridružite se nam na gradu Bogenšperk med 9.00 in 18.00 uro ob vsakem vremenu.

Dan bodo strokovno zaokrožile tri sogovornice s temami:

Kopriva, pekoča lepotica

Le kdo je ne pozna, rastline, ki ga pekoče ošvrkne po bosih nogah ali opeče ob neprevidnem posegu med travo.

Že naše babice so vedele, da na tak način preganjajo svojo revmo. Danes o njej vemo veliko več.

Delček njenih skrivnosti bo razkrila zeliščarka Jožica Bajc Pivec na predavanju ob 11.30

Na zeliščarski domačiji Pivec v vasi Vrata, nedaleč od gradu Bogenšperk, deluje zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Na njenem vzorčnem zeliščnem vrtu rastejo številne zdravilne rastline, o katerih zeliščarka razloži številne učinkovine na zdravje človeka. Na njenih delavnicah lahko spoznavate nabiranje divje rastočih zelišč, pripravo različnih tinktur in mazil v domači kuhinji. Ročno nabrana zelišča sušijo na domačiji Pivec na tradicionalen način, na krušni peči. Iz suhih zelišč pripravljajo različne čajne mešanice. Čaje, mazila, tinkture in druge pripravke, ki jih že 20 let pripravlja Jožica Bajc Pivec, lahko na kmetiji tudi okusite in preizkusite.

 

10 dokazov da so zelišča superiorna zdravila

Zakaj so naši predniki imeli začimbe za superiorna zdravila, ki so bila v hierarhiji nad marsikatero zdravilno rastlino? V čem je njihova skrivnost? Kako delujejo in kako si lahko z njimi pomagamo pri različnih težavah, celo takšnih, za katere naša medicina še vedno nima zadovoljnivih odgovorov?  Vabljeni na predavanje Sanje Lončar.

Sanja Lončar zelo dobro ve da zdravilna zelišča na dohvatu roke niso nekaj samoumevna, Rojena je v najbolj onesnaženem mestu nekdanje skupne države, kjer zaradi kopice kemičnih tovarn še zelenjava ni bila užitna. Živela je svetovnih prestonicah, kjer večina prebivalcev nikoli še ni videla koprivo ali kamilico.

Zato nas pogosto opominja kakšne čudovite zaklade imamo v Sloveniji.

Sanja že od leta 2005 vodi projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, v katerem nenehno iščejo naravne rešitve za težave sodobnega človeka. V sklopu projekta je pod njenim vodstvom nastalo tudi 15 knjižnih uspešnic in mesečno brezplačno glasilo ki ga, v nakladi 40.000 izvodov, izdajajo že 12 let.

 

Bazilika, kraljica zelišč

Baziliko vsak pozna, a uporablja le v loncu ali skledi, kjer dela družbo paradižniku in feta siru ali pa jo poduha in zaključi njeno zgodbo. Predavateljica bo to zgodbo razširila z uporabo v zdravilske namene, predstavila vrste in možnosti, kako najbolje izkoristiti njene skrivne moči.Obstaja namreč veliko vrst, nekatere so zelo cenjene zdravilne rastline. Sveža in suha zelišča, semena, sadike pa kak izdelek – vse to se bo našlo za prikaz uporabnosti te izjemne rastline.

Več kot 300 zdravilnih rastlin uspeva v Vrtu zdravilnih rastlin, ki jih s svojimi rokami in bogatim znanjem neguje Sabina Grošelj. Tako vrt kot njegova lastnica se v življenju ozirata za soncem, čisto energijo in sozvočjem narave in človeka. Vrt je zasajen z rastlinami, ki so pridelane in vzgojene na ekološki način ter skladno z ritmi narave. Sabina Grošelj poskuša ljudem približati zdravilne rastline in njihovo uporabo, saj so dragoceni vir prve pomoči iz narave. Ohranja jo z izdelki, ki jih pripravlja iz zdravilnih rastlin na povsem svojevrsten način. To so posebni pripravki v čajih in čajnih mešanicah, sirupih, mazilih, blazinicah.  Organizira vodene oglede, izobraževanja in predavanja ter prodaja sadike zdravilnih rastlin.  Redno se izobražuje na različnih področjih, ki so povezani z zdravilstvom in je v nekaj letih nabrala precej znanja, veščin in izkušenj, kako pomagati ali odpravljati različne lažje ali hujše zdravstvene tegobe. Posebej za ta festival je pripravila tudi razstavo zelišč.

 

RAZSTAVA SKRIVNOSTNE MOČI ZDRAVILNIH ZELI bo prikazala najpomembnejše zdravilne rastline, suha zelišča in njihovo uporabnost in izdelke, ki jih zeliščarji uporabljajo pri svetovanju ljudem, kako se na naraven način znebiti zdravstvenih tegob.

 

PROGRAM:

9-18.00 predstavitev ponudnikov na stojnicah

9-18.00 razstava avtohtonih lokalnih zelišč

9.30-14.00 avtohtona lokalna zelišča: kopriva in bezeg v uporabi danes

10.00-11.30 okrogla miza z vabljenimi strokovnimi sogovorniki, zeliščarkami in zeliščarji

11.45-12.30 strokovno predavanje: Kopriva, pekoča lepotica, Jožica Bajc Pivec

12.30-13.15 strokovno predavanje: 10 dokazov, da so zelišča superiorna živila, Sanja Lončar

13.30-14.15 strokovno predavanje: Bazilika, kraljica zelišč, Sabina Grošelj

14.30-15.45h zeliščarska delavnica za udeležence – 1. del

– potep po okolici s praktično uporabo zelišč

– nabiranje zelišč v spremstvu, uporaba v praksi

– čaji z blagodejnimi učinki z recepti

– strokovna zeliščarska tema za poznavalce

– animacija za otroke na temo zelišč

15.45 predstavitev ponudnikov

16.00-17.15 zeliščarska delavnica za udeležence – 2. del

– zelišča v vsakodnevni uporabi za družine

– kuharska urica z uporabo zelišč – praksa

– uporaba koprive doma in v kulinariki

– animacija za otroke

17.15-18.00 zaključek dneva s kulturnim dogodkom

 

Vabljeni ob vsakem vremenu!