Ta vikend prisluhnite Srcu in se pustite zapeljati

4.
Sep

4. september 2018 – Danes so se v Lukovici pri Domžalah zbrali predstavniki medijev, da bi se seznanili s potekom Vikenda odprtih vrat, ki bo v 5 občinah Srca Slovenije potekal med 7. in 9. septembrom. Novinarji so sedli v časovni stroj, ki je tokrat prevzel obliko kmečkega voza, poklepetali z Jankom Kersnikom, ki bi prav danes praznoval svoj 166. rojstni dan, občudovali jaro gospodo, se prestrašili rokovnjačev, obiskali sedež slovenskih čebelarjev in se seznanili tudi z vso preostalo ponudbo, ki jo pripravljajo ta vikend v Srcu Slovenije.

Razvojni center Srca Slovenije in občine Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji v sodelovanju s kar 49 ponudniki obiskovalcem ponujajo že 4. izdajo »vikenda doživetij«, ki bo letos še posebej (ne pa izključno!) namenjen družinam. Obeta se kup zanimivih aktivnosti, privlačnih popustov in odličnih okusov! Med drugim se boste lahko preizkusili v ribolovu, jahanju, lončarstvu, sodelovali na igrah brez meja, maratonu aerobike in zumbe ali pri vodni telovadbi, spoznali pravila knajpanja, polstenja volne in oblikovanja lesa, obiskali čebelarje, pastirje in zeliščarje, okusili lokalne dobrote, kot so tuhinjska fila, rušovc, domače paštete, domače pivo, in si privoščili oglarsko, rudarsko ali pastirsko malico. Otroke čakajo brezplačen sladoled, delavnice slikanja na kamen, pletenja zapestnic in izdelave lutk, pa tudi pravljice v rudniku in vožnja z električnimi motorji.

Željko Savić, predsednik LAS Srce Slovenije, je na današnji predstavitvi letošnjega Vikenda odprtih vrat povedal: »Z dogodki, kot so Vikendi odprtih vrat, lokalnim turističnim ponudnikom ne omogočamo samo to, da svojo kakovostno ponudbo, ki je plod znanja, izkušenj in tradicije, pokažejo čim večjemu številu obiskovalcev, ampak s tovrstnimi sodelovanji še bolj intenzivno razvijajo svoje dejavnosti in s tem bogatijo turistično ponudbo domačega kraja in širše. Razvojni center Srca Slovenije jim je pri tem v veliko podporo, saj skrbi za usklajeno komunikacijo in za krovno promoviranje turistične ponudbe širši javnosti. Razvojni center in Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije ne samo v okviru Vikenda odprtih vrat, ampak tudi sicer izvajata številne aktivnosti, s katerimi promovirata bogato lokalno ponudbo območja Srca Slovenije. V 17 letih smo tako nanizali veliko uspešnih zgodb, v katerih se prepletajo podjetništvo, turizem in trajnostni razvoj okolja. Naša naloga je, da povezujemo ljudi, njihove pobude, izdelke, dogodke in projekte, ki se oblikujejo na območju Srca Slovenije.«

Predstavnike medijev je nagovoril tudi župan Občine Lukovica Matej Kotnik, svojo ponudbo in aktivnosti ob Vikendu odprtih vrat pa so jim predstavili tudi nekateri od ponudnikov. Z nami so bili KUD Hiša keramike – zakaj pa ne majolka in Zdravilni gaj Tunjice iz Kamnika, TIC Litija, Pustolovski par GEOSS in Galerija Centra za zunanjo ureditev iz Litije, Eko kmetija Vodnjov in Športno društvo Javor iz Šmartnega pri Litiji ter KUD Fran Maselj Podlimbarski in Gostilna in pizzeria Furman iz Lukovice, kjer smo naše druženje tudi sklenili.

Še več priložnosti za spoznavanje teh zgodb, predvsem pa za prijetno preživet konec tedna, lahko poiščete med 7. in 9. septembrom v občinah Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji.

Se vidimo na letošnjem Vikendu odprtih vrat!

Janko Kersnik, nekoč politik in pisatelj, danes medijska zvezda; foto Andraž Kopitar.

Napad rokovnjačev; foto Andraž Kopitar.

Nagovor novinarjem s strani predsednika LAS Srce Slovenije Željka Saviča, v ozadju pri projektu sodelujoči ponudniki iz Srca Slovenije.

 

Srečanje z jaro gospodo na trgu v Lukovici.