Napovedujemo: Festival slovenskih LAS v Srcu Slovenije

19.
Jul

19. julij 2018 – Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) organizira skupaj z LAS Srce Slovenije in Mrežo za podeželje iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Festival slovenskih LAS, ki bo potekal v petek in soboto, 7. in 8. septembra 2018, v Kamniku v Srcu Slovenije. Geslo letošnjega festivala je Skupaj za lokalni razvoj.

DRSP, ki povezuje slovenske lokalne akcijske skupine (LAS), organizira Festival slovenskih LAS na vsaki dve leti. Gre za 2-dnevni dogodek s strokovnim posvetom in festivalskim delom, na katerem pričakujemo 70 udeležencev iz 8 evropskih držav. Poleg predstavnikov slovenskih LAS so udeležbo že potrdili LAS-i iz Hrvaške, Poljske, Češke in Latvije. Namen festivala je v promociji delovanja LAS in medsebojnim sodelovanjem med LAS.

Osrednja tema letošnjega strokovnega posveta, ki se bo odvijal v petek dopoldne v Domu kulture v Kamniku, je vrednotenje strategij lokalnega razvoja LAS. Gre za izjemno aktualno temo v celotnem evropskem prostoru. Opredeliti in poenotiti želimo metode oziroma modele vrednotenja delovanja LAS in s tem olajšati delo strokovnim ekipam LAS, predvsem pa uskladiti njihovo delovanje vsaj na regionalni ravni, če ne širše. Osrednji gostujoči strokovnjak v tem delu bo g. Robert Lukesch iz ÖAR GmbH iz Avstrije, ekspert na področju evalvacije evropskih programov razvoja podeželja in član evropskih pobud civilne družbe, kot so Kmetijska in podeželska konvencija – ARC in Mreža strokovnjakov na področju lokalnega razvoja – LDnet.

V popoldanskem delu prvega festivalskega dne se bodo predstavniki LAS srečali v Samostanu Mekinje, kjer bo potekalo vzporedno delo na dveh tematskih področjih, pri katerem bodo sodelovali različni domači in tuji strokovnjaki in deležniki s področja podeželja: Zasnova model vrednotenja strategij lokalnega razvoja v Sloveniji in diskusijski krožek na temo (ne)razpoložljivosti kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE). Po zaključku si bodo udeleženci ogledali primere dobrih praks na območju LAS Srce Slovenije.

Drugi dan festivala (sobota) sovpada z največjim etnološkim festivalom v Sloveniji – Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabijo več kot 30.000 obiskovalcev. Predstavniki slovenskih LAS se bodo predstavili na stojnicah na prireditvi.

Sočasno bo ves čas potekala mednarodna borza projektov sodelovanja med slovenskimi in drugimi evropskimi LAS.

Program in prijavnica ter podrobnejše informacije o Festivalu LAS so objavljeni na spletni strani DRSP.

Prijave: do 15. 8. 2018 na info@drustvo-podezelje.si

Del festivalskega dogajanja bo potekal v sklopu prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.