Zeliščarska sobota v Grgarskih Ravnah

23.
Apr

23. april 2018 – V soboto, 21. aprila 2018, smo se s polnim avtobusom dobrovoljnih zeliščarjev, ki so uspešno zaključili zeliščarske delavnice v okviru projekta Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, katerega nosilec je LAS Srce Slovenije in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, podali na ekskurzijo po severni Primorski. Ekskurzije smo se udeležili tudi predstavniki LAS Srce Slovenije, ki smo to priložnost izkoristili tudi za navezovanje stikov in animacijo za prihodnje sodelovanje.  

 

Naša pustolovščina se je v resnici začela v  idrijskem hribovju na dolgi, strmi, ovinkasti cesti, ko smo na trenutke zatrepetali ali nam bo uspelo priti na vrh ali ne. Prispeli smo na  700 m nad morjem visoko ležečo domačijo z imenom Šturmovec v Gorenji Kanomlji. Seznanili smo se z bogato zgodovino domačije in kraja, katerega prve omembe segajo v  14. stoletje. Sledila je predstavitev uspešne zeliščarke in lastnice podjetja Hiše zelišč Irene Kenda, ki vzgaja zelišča na njivah v Idrijskih Krnicah in jih suši in predeluje v čaje, likerje, tinkture, kozmetične  izdelke in drugo. Delo opravljajo ročno. Irena Kenda nam je zaupala svoje vzpone in padce na zeliščarski poti, opozorila na stroge inšpekcijske zahteve in poudarila, da sta za uspešen posel potrebni inovativnost in drugačnost. Svoje upe za bodočnost polaga v vilo Sibilo, ki naj bi veljala za gorsko deklico, ki pozna čudodelne in zdravilne moči rastlin, in svoje znanje predaja dobrim ljudem na visokogorskih kmetijah. Poslovili smo se ob šilcu »geruša« ali »oglarjevega požirka« in se spet podali po ovinkastih strminah, do Kanala ob Soči.  Kavici, sladici in čudovitemu razgledu je sledil ogled razstave Mirsada Begića in lokalne rokodelske trgovinice v nastajanju.

Pot smo nadaljevali v smeri božjepotne Svete Gore, ki smo jo zaradi pomanjkanja časa izpustili, zato pa zavili na sosednji hrib, kjer se nahaja Zeliščni center v Grgarskih Ravnah, ki je bil zgrajen z namenom, da bi v njem lahko domačini predelovali zelišča in druge izdelke rastlinskega izvora. Tu nas je pričakalo odlično zeliščno kosilo, ki so ga pripravile in postregle gospe iz društva slepih in slabovidnih. Po kosilu je sledila slavnostna podelitev potrdil udeležencem zeliščarskih delavnic in povabilo k sodelovanju ter razvijanju poslovnih idej s sodelovanjem LAS Srca Slovenije. Naše zeliščarsko znanje nam je še dodatno razširilo predavanje gospoda Borisa Kanteta o uporabi in postopkih pridelave zelišč, s poudarkom na oljih, hidrolatih in tinkturah. Svojo radovednost smo »napasli« v Centru Zeli v Grgarskih Ravnah, od koder smo odkorakali s sadikami zelišča »monarda« in dobrotami in dišavami iz tamkajšnje trgovonice. Preostanek denarja smo zapravili v Ekološki vrtnariji Majdin Gaj, ki ponuja pestro izbiro ekoloških tudi manj poznanih zelišč in ostalih sadik.

Z novim zeliščarskim in geografskim znanjem, s polnimi naročji zelenja in velikimi nasmeški na obrazu, smo pozno zvečer prispeli v domače kraje.