Na zeliščarski delavnici v Tunjicah o pomladnih zeleh

9.
Apr

9. april 2018 – V petek, 6. aprila 2018, so se udeleženci zeliščarskih delavnic, ki potekajo v Srcu Slovenije, zbrali v Tunjicah. Tokratna delavnica je potekala na prostem pod vodstvom izkušene zeliščarke Jožice Bajc Pivec. Udeleženci so si ogledali skrbno urejen zeliščni vrt ob župnišču v Tunjicah ter se skupaj sprehodili po bližnjem pašniku, kjer so nabrali nekaj trenutno rastočih zeli in se podučili o njihovi zdravilni uporabi.

Nekateri so rastline spravili v herbarij, drugi pa so nabrali šopke za čaj ali druge namene. Zeliščarka je opozorila na ključne razlike med pomembnimi rastlinami, med drugim tudi med strupenim jesenskim podleskom in čemažem, sivko in lavandinom ipd. Udeleženci so dobili praktične nasvete za izdelavo različnih zvarkov, tinktur in mazil ter tudi zelo aktualno recepturo iz rmana in olja pšeničnih kalčkov za prihajajoče sončne dni. Iz omenjenih sestavin in nekaj E vitamina se namreč da izdelati odličen pripravek za sončne opekline.

V okviru projekta ITP zeliščarske dediščine, ki je podprt iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko LAS Srce Slovenije, je bilo do sedaj izvedenih 15 delavnic, ki jih od lanskega oktobra redno obiskuje 25 udeležencev. Zaključek delavnic bo zaokrožen z ekskurzijo v Grgarskih Ravnah, kjer bodo dobili redni udeleženci delavnic tudi potrdila o uspešno opravljenem izobraževanju za zeliščarje v Srcu Slovenije.