Novice

Na sončen in po dolgem času nedeževen petek, 24. maja 2024, sta na Levčevi domačiji potekala Lokalna tržnica in Pomladni sejem, ki sta privabila številne domačine. Za ponudbo na stojnicah so poskrbeli Kmetija Pr’ Pečnikar iz Zaboršta z zelenjavo, Janez Šimenc iz Dolskega z medom, Kmetija Pr’ Travnari iz Velike vasi z izdelki iz ovčjega mleka, Darka Levičar iz Laz z medom in rokodelskimi izdelki, Kmetija Jergan iz Lukovice s ponudbo kravjih sirov, Kmetija Pr’ Boltjan z Vač s piškoti, mokami in kašami, Kmetija Pr’ Ropet z jajci in izdelki iz kozjega mleka, Eko kmetija Vodnjov z lešniki in aronijo, Zeliščna kmetija Hanuman z zeliščnimi pripravki, Kmetija Brdar z Vnajnarij z jagodami, Janez Žvab iz Kleč z ovčjimi kožami, Mira Lukežič iz Beričevega s šivanimi dekorativnimi izdelki, Tomo in Majda Kraker z lončevino, POŠ Jevnica s sadikami in zeliščarke iz TD Dolsko z zeliščnimi mili, čaji in drugimi izdelki.

Da je na dogodku dišalo po sveže pečenih ribah, so poskrbeli v ekipi Gradiškovih iz Dnevnega bara Ivi iz Senožet. Za glasbeno spremljavo smo se dogovorili z domačim Ansamblom Nepozabni. Tokrat smo bili tudi dobrodelni. Timu Bučarju z redko gensko boleznijo, apertovim sindromom, smo omogočili peko palačink. Z zbranimi prostovoljnimi prispevki si bo plačal fizioterapevtske obravnave.

Tudi tokrat smo pripravili pester spremljevalni program. Predstavnice vseh treh občinskih aktivov žena so se lahko udeležile kulinarične delavnice s kuharskim chefom Rokom Bučarjem iz Laz in spoznale številne trike peke na žaru. Šola zdravja je pripravila gibalno urico za starejše. Na ogled smo postavili likovno razstavo otrok iz Vrtca pri OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani, in obenem za najmlajše obiskovalce pripravili predstavo o izgubljeni čebeli v izvedbi Malih pustolovcev. Po predstavi so mnogi druženje nadaljevali pri skavtkem ognju domačih Skavtov Dol-Dolsko, ki so pripravili peko nad ognjem in se igrali posebno igro roverček kar v Levčevem sadovnjaku. Vrata svojega čebelnjaka so tudi tokrat prijazno odprli čebelarji iz ČD Dolsko in pripravili prikaz žičenja satovja. Naše zeliščarke iz Betkinega zeliščnega vrta, ki delujejo v okviru TD Dolsko, so bile obiskovalcem na voljo za vprašanja glede zeliščnega vrta in ponudile številne zeliščne izdelke, ki jih skupaj izdelujejo.

Mnogi obiskovalci so izrazili zadovoljstvo in si želijo še več podobnih dogodkov. Hvala vsem, ki ste sodelovali v programu. Želimo si, da bi na prihodnjih tržnicah in sejmih sodelovalo še več ponudnikov iz občine Dol pri Ljubljani. Vabimo vas, da se oglasite in tudi sami izkažete interes.

Dogodek je del projekta Za lokalno hrano, ki je podprt s sredstvi Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 preko LAS Srce Slovenije.

Mija Bokal in Nataša Klemenčič