Novice

V LAS Srce Slovenije smo ponosni, da smo povezali v projekt Za lokalno hrano kar šest lokalnih partnerjev, s katerimi smo izvedli številne vsebine za lokalne prebivalce, in sočasno izvedli z lastnimi sredstvi še šest študijskih obiskov na tematiko lokalno pridelane hrane in kratkih dobavnih verig na Finskem, Poljskem, Švedskem, v Latviji, Litvi in Italiji, ki smo se jih udeležili s 13 ponudniki iz Srca Slovenije. 

Vzpostavljeno partnerstvo med LAS, izbranimi kmetijami, prehranskimi podjetji, lokalno zadrugo, javnimi institucijami in lokalno skupnostjo je ustvarilo spodbudno razvojno okolje za razvoj področja lokalne samooskrbe s hrano. Ta povezava je omogočila ustvarjanje novih povezav in spodbudila iskanje kreativnih rešitev na prehranskem področju. Poseben poudarek je bil na sonaravnem kmetovanju, zlasti ekološkem, pomemben vidik projekta pa je bil tudi v vključevanju ranljivih skupin. V dogodke so bili vključeni tako otroci, kot tudi starejše ženske in starostniki.

Koreninica z. o. o., FRTICA d. o. o. in Kmetija Kufin (Samo Upelj) so investirali v svoje proizvodne zmogljivosti in razširili svojo prisotnost na trgu.

V Frtici v Litiji so potekali degustacijski dnevi za lokalne prebivalce. V mesnici so razširili ponudbo izdelkov partnerskih kmetij in prehranskih proizvajalcev.

Na OŠ Gradec so organizirali dva eko zajtrka za svoje učence na matični in podružničnih šolah. Ta dan so zaužili ekološko hrano lokalnih slovenskih ponudnikov in spoznavali vsebine, povezane z ekološkim kmetovanjem in pridelavo hrane. K sodelovanju so povabili tudi LAS in Koreninico.

V POŠ Jevnica so na šolskem eko vrtu izvedli številne delavnice kmetovanja z učenci in prebivalci kraja, za kar so nabavili tudi nekaj opreme. Pobliže so spoznali tudi učno kmetijo Pr’ Ropet iz Volčjega Potoka.

Za lokalne prebivalce je Občina Dol pri Ljubljani na Levčevi domačiji izvedla več lokalnih tržnic in kulinarčnih dogodkov, za katere so prispevali vsebine tudi drugi partnerji. Za izvedbo tovrstnih dogodkov je nabavila tudi nekaj opreme.

Za naše lokalne kmete smo pripravili tri strokovne ekskurzije v Zasavje, na Gorenjsko in Dolenjsko, ki so bile odlično obiskane in so omogočile udeležencem medsebojno povezovanje in boljše razumevanje koncepta lokalne pridelave hrane.

V Kamniku smo organizirali mednarodni posvet na temo lokalne pridelave hrane in kratkih dobavnih verig in gostili na 2-dnevnem študijskem obisku partnerje iz drugih evropskih držav.

V Srce Slovenije smo iz Finske uspešno prenesli tudi model REKO tržnice, ki se izvaja na 14 dni v Dolu pri Ljubljani, in je odličen primer, kako lahko sodelovanje skupnosti vodi do sprememb.

Pripravili smo pet promocijskih filmov, ki so objavljeni na YouTube kanalu in posneli številne fotografije, ki so objavljene tudi ob tem prispevku.

Projekt Za lokalno hrano je primer, kako lahko v LAS povežemo različne lokalne deležnike v skupno zgodbo, hkrati pa nagovorimo širok krog lokalnih prebivalcev, s katerimi sodelujemo. Široko in raznoliko partnerstvo je omogočilo organizacijo številnih dogodkov, ki niso bili le izobraževalne narave, temveč so tudi spodbudili spremembe na področju lokalnega prehranskega sistema v Srcu Slovenije.

Hvala vsem partnerjem za zavzeto sodelovanje!

Projekt Za lokalno hrano sta sofinancirala Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Mija Bokal