Novice

V ponedeljek, 14. oktobra 2024, se je na gradu Tuštanj pri Moravčah začela pisati nova zgodba. Članice Društva podeželskih žena Moravče so namreč ob podpori lastnikov gradu, Petre in Petra Pirnata, pripravile in prezentirale izbrane jedi iz naše preteklosti. Z uporabo domačega avtohtonega sadja so sestavile sedem menijev.

Gurmansko obarvan dogodek se je odvijal v okviru projekta Znanje preteklosti za zdravo prihodnost, ki se izvaja od leta 2022. Z njim so v Mekinjskem samostanu z novimi sadnimi sortami pomladili visokodebelni sadovnjak, obnovili dvorano, namenjeno izvajanju kulinaričnih delavnic, ter pristopili k iskanju starih slovenskih receptov, ki vključujejo sadje.

Med preko 200 zbranimi recepti iz zakladnice slovenske kulinarike so članice Društva podeželskih žena Moravče izbrale 30 jedi, s katerimi so sestavile okusne, sodobnemu okusu in videzu všečne menije. Oborožene z lonci, zelišči, sadjem so svoje specialitete lično aranžirale in predstavile za potrebe fotografiranja, izbrana komisija pa je jedi tudi degustirala in podala pripombe za morebitne izboljšave. Izbrani recepti bodo namreč izdani v knjižici, katere namen je predstaviti in ponuditi novo, avtentično gastronomsko izkušnjo na območju LAS Srce Slovenije.

Jedi so poleg samih članic in lastnikov gradu okušali tudi direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik Irena Gajšek, koordinator kamniške kulture Goran Završnik, znani gurman Luka Korenčič, cenjena poznavalka dobre hrane in mentorica kuharskih delavnic Lili Mahne ter koordinatorka v Mekinjskem samostanu Katarina Mihelič.

Sodelavci projekta in sodelujoči pri pripravi degustacijskih menijev, avtor fotografije: Blaž T. Muc

Sodelavci projekta in sodelujoči pri pripravi degustacijskih menijev, avtor fotografije: Blaž T. Muc

Dodobra siti so prisotni soglasno pohvalili izjemno delo članic društva, ki niso navdušile le s harmoničnimi okusi, temveč tudi s samo sestavo menijev in estetsko prezentacijo. Naj razkrijemo nekaj jedi, ki so jih okušali: bučna jabolčna juha, kunčji medaljon v testu z rdečim zeljem, krompir z jabolki, polenta s suhimi slivami, radičeva solata z dušenimi jabolki, grozni zavitek … Ostale recepte boste lahko našli v prihajajoči knjižici receptov.

V menije so članice vključile jabolka, grozdje, slive in drugo sadje, avtor fotografije: Blaž T. Muc.

V menije so članice vključile jabolka, grozdje, slive in drugo sadje, avtor fotografije: Blaž T. Muc.

Pri pripravi menijev so gospodinje izhajale iz slovenske kulinarične dediščine, avtor fotografije: Blaž T. Muc.

Pri pripravi hrane so gospodinje izhajale iz slovenske kulinarične dediščine, avtor fotografije: Blaž T. Muc.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Katarina Mihelič, Javni zavod za kulturo Kamnik