Novice

Na sončno jesensko popoldne, 20. septembra 2024, je na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani potekala lokalna tržnica, ki je privabila številne obiskovalce. Ti so imeli priložnost kupiti živila od lokalnih ponudnikov ter uživati v raznolikih kulinaričnih dobrotah. Dogodek je obogatil pester spremljevalni program, s katerim smo obiskovalcem približali tematike o gozdu in jesenskih darovih narave. Tržnica je bila dobro obiskana, obiskovalci so se radi zadržali ob stojnicah in izražali zadovoljstvo nad bogato ponudbo. To kaže, da so dogodki na Levčevi domačiji vse bolj priljubljeni in cenjeni med lokalnimi prebivalci.

Kuharski chef Rok Bučar z Laz je pripravil divjačinski golaž, štruklje z gobami in gozdne sladice.

Zbrane so presenetili člani etno skupine Leseni rogisti iz Kresnic, ki so zaigrali na rogove, izdelane iz lesenih vej in korenin.

Lovske družine Laze, Kresnice in Pšata so pripravile razstavo lovskih trofej. Obiskovalci so si lahko ogledali medvedjega mladiča, merjasca, mladička divjega prašiča, različne ptice, raco … Lovci so odgovarjali tudi na naša vedoželjna vprašanja.

Pod Levčevim kozolcem smo postavili na ogled likovno razstavo na temo gozda, ki so jo pripravile vzgojiteljice skupaj z otroki iz večih skupin v Vrtcu pri OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani.

Biologinja in gozdarka Andreja Gregorič je otrokom skozi pogovor približala gozd in gozdne živali, življenski krog v gozdu, s seboj je imela živalske lobanje, kožuhe in imitacije kakcev.

Barbara Marić je s svojimi pomočnicami iz Gozdnih čarovnij pripravila ustvarjalno delavnico, na kateri so otroci izdelovali gozdne možice. Pri tem so morali uporabiti različne ročne spretnosti, med drugim tudi odžagati primerno palico.

Skavti Dol–Dolsko so medtem za kozolcem zakurili ogenj in za otroke pripravili peko na ognju in jesenske igre.

Otroci so se lahko prepustili tudi poslikavi obraza v organizaciji RRA LUR.

Kdor je želel, je lahko sodeloval na delavnici peke zeliščnih polžkov, ki jo je pripravila skupina zeliščark – Zeliščni vrt tete Betke.

Člani Turističnega društva Dolsko so tudi tokrat predstavili jesensko stiskanje jabolk v sok. Menda so v sok stisnili več kot 500 kilogramov jabolk.

Društvo LIPA Domžale, univerza za tretje življenjsko obdobje, pa je predstavilo svoje študijske programe za starejše.

Obiskovalci so se lahko ob vsem sočasnem dogajanju sprehodili med raznolikimi stojnicami z lokalno ponudbo in nakupili kaj dobrega za nedeljsko kosilo ali ozimnico. Predstavili so se jim ponudniki, ki sodelujejo na REKO tržnici ob četrtkih na 14 dni.

Redni ponudniki tržnice v Dolu pri Ljubljani so Ekološka kmetija Pr’ Travnari iz Velike vasi. Tokrat je obiskovalce ob njihovi stojnici zabaval še harmonikaš Nejc Pustotnik.

Na Kmetiji Pr’ Pečnikar iz Zaboršta ponujajo lokalno pridelano zelenjavo. Njihova dobro založena stojnica je bila prava paša za oči.

Branko iz zadruge Koreninica iz Gabrovke povezuje kmete iz Srca Slovenije in išče za njih nove prodajne poti.

Žganjekuha Končar z Laz pri Dolskem ponuja prvovrstne mednarodno nagrajene žganjice.

Mesarija Frtica iz Litije sodeluje v kot partner v projektu za Lokalno hrano. Na dogodku je Nataša ponujala njihove hišne salame.

Janez Šimenc iz Dolskega je obiskovalcem sejma ponudil med svojih čebel.

Kmetija Pr’ Matožet iz Krašnje ponuja sveže pečen kruh iz krušne peči, testenine, jajca in druge pekovske izdelke.

Na odlične sire iz kravjega mleka s Kmetije Jergan iz Lukovice so se obiskovalci tržnic v Dolu pri Ljubljani že zelo navadili.

Igor Cirar z Vač pri Litiji razlaga o svojih testeninah, ki jih izdeluje iz lastnih mok brez jajc.

Kmetija Pr’ Škundr s Slivne ponuja izdelke iz aronije, pire, sivke in česen. Poleg tega Barbara zelo rada lončari in izdeluje lepe keramične izdelke.

Andreja Kovač z Eko kmetije Vovše z Vač ponuja ekološke ovčje jogurte in sir pa tudi polstene izdelke iz volne svojih ovac.

Obiskovalce so z lešniki in drugimi pripravki iz sadja navdušili Vodnjovi iz Eko kmetije Vodnjov s Primskovega.

Kmetija Pr’ Ropet ponuja na tržnici v Dolu pri Ljubljani izdelke iz kozjega mleka, jajca, buče in krompir.

Klopčičeva s Sadjarske kmetije Pr’ Ros iz Zlatega Polja pri Lukovici so na tržnico pripeljali različne vrste jabolk.

Obiskovalci tržnice v Dolu pri Ljubljani radi kupijo sveže postrvi in ribje izdelke Ribogojnice Mihovc iz Kamnika.

Na tržnico v Dolu pri Ljubljani prihaja tudi Teo Mir iz Kmetije Pr’ Jeprškmu iz Zbilj.

Ekološka kmetija Pr’ Vazarju iz Lukovice zalaga prebivalce Dola pri Ljubljani z ekološko pridelano zelenjavo.

Zeliščarke z Zeliščnega vrta tete Beti ponujajo svoje zeliščne izdelke, ki jih pridelujejo iz zelišč, ki rastejo na Levčevi domačiji.

Sveže stisnjen in prekuhan sok so na tržnici ponujali mladi iz Turističnega društva Dolsko.

Dogodek je del projekta Za lokalno hrano, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.